Marc Innes-Brown

Marc Innes-Brown, de Australische ambassadeur in Ankara, is vol lof over de Turkse gezondheidszorg nadat hij zelf behandeld werd in een Turks ziekenhuis.

Marc Innes-Brown, de Australische ambassadeur in Turkije, testte onlangs positief op COVID-19. Eerder tweette hij met lovende woorden over de Turkse gezondheidszorg en bedankte hij het zorgpersoneel.

Toen Innes-Brown positief testte, werd hij opgenomen in het universitair ziekenhuis van Ankara.

“Bij deze wil ik Dr. Akyurek en zijn geweldig team bedanken voor hun goede zorgen in het universitair ziekenhuis van Ankara! Turkije heeft buitengewoon zorgpersoneel en -faciliteiten,” tweette hij.

Hij voegde er een foto bij, waarop we de ambassadeur zien liggen op een ziekenhuisbed met een mondmasker.

Volgens experts hebben de medische infrastructuur en de regeringsstijl van Turkije ertoe bijgedragen dat het land de pandemie efficiënt heeft aangepakt. Er is de voorbije 20 jaar flink geïnvesteerd in de Turkse gezondheidszorg.

De Turkse regering heeft verschillende noodziekenhuizen opgericht, waaronder het Çam-ziekenhuis en het Sakura-stadsziekenhuis in Başakşehir met 2682 bedden en het prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu-ziekenhuis in Okmeydanı met 600 bedden. Twee andere noodziekenhuizen hebben elk 1008 bedden.

Volgens Turks president Recep Tayyip Erdoğan heeft Turkije bijna even veel bedden op intensieve zorgen als alle Europese landen samen en bijna 1 miljoen Turken werken in de zorg. Daardoor is Turkije dit proces met succes doorgekomen, zegt hij.

Gratis behandeling

Door een presidentieel decreet biedt de staat een gratis behandeling aan alle burgers die positief testen op het coronavirus, ongeacht of ze een ziekteverzekering hebben of niet.

Het succes van Turkije is ook af te lezen aan de eigen productie van beademingstoestellen. Verschillende sectoren sloegen de handen in elkaar en produceerden op een maand tijd 100 beademingstoestellen. Tegen mei hadden ze er al 5000 geleverd.

Turkije heeft een voordeel ten opzichte van haar buurlanden. In Turkije zijn meer bedden op intensieve zorgen beschikbaar dan in landen als Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland en China. Turkije heeft 40 bedden op intensieve zorgen per 100.000 inwoners, volgens minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca. Ter vergelijking: de VS heeft er 37,7 en Duitsland komt uit op 29,2 bedden.

De testcapaciteit in Turkije is ondertussen hoger dan in de meeste andere landen. Qua testcapaciteit staat Turkije op de zesde plaats in een lijst van 200 getroffen landen, vóór landen als Frankrijk en het VK, die overigens meer besmettingen tellen.

Het totaal aantal besmettingen ligt nu op 2.178.580 en de dodentol staat op 20.388. 2.058.437 mensen zijn alweer genezen.

Bron: TRT World

S.V.R.