Turkije staat niet toe hoe Griekenland zich provocerend opstelt door militair materieel over te brengen naar het eiland Kastellorizo (Meis).

Dat zei Hami Aksoy, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op 30 augustus.

Het is niet meer dan een stipje op de kaart vlak voor de Turkse kust. Kastellorizo is een piepklein Grieks eiland, dat toch de hoofdrol speelt in de geopolitieke strijd tussen Ankara en Athene in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. De inzet: natuurlijke energiebronnen.

Het rotsig eilandje heeft een oppervlakte van nog geen negen vierkante kilometer. Het heeft nauwelijks auto’s, een paar winkels en wat restaurantjes met verse vis.

Ten zuiden van het eiland doet een Turks onderzoeksschip – Oruç Reis – seismisch onderzoek naar gas in de Turkse wateren. Het wordt begeleid door Turkse oorlogsschepen.

Kastellorizo

Ankara zal zich ook verzetten tegen elke poging om de status van het eiland te wijzigen. Kastellorizo ligt op 2 kilometer van de Turkse, maar op 580 kilometer van de Griekse kust, en is officieel gedemilitariseerd sinds een vredesverdrag van Parijs uit 1947.

“Als de persberichten kloppen, is dat een nieuw bewijs voor de wetteloosheid die Griekenland aan de dag legt en van de ware Griekse intenties. Deze provocaties zullen Athene trouwens niet vooruit helpen”, aldus Aksoy.

“Als Griekenland verdere stappen zet om de regio te destabiliseren, zal het land verliezen, want Turkije zal al haar belangen en rechten blijven verdedigen in overeenstemming met het internationale recht.”

De woordvoerder reageerde ook op een uitspraak van Frans president Emmanuel Macron. Die had vrijdag namelijk gezegd dat Turkije voor hem over een rode lijn was gestapt door eerder daden dan woorden te respecteren. Een zelfde mening had de president ook over Syrië.

President Macron dreigt Turkije: ‘We hebben Syrië ook gebombardeerd’

“Als het over de Oostelijke Middellandse Zee gaat moeten woorden en daden consistent zijn. Dat is het enige wat de Turken doen en respecteren. De Franse president zal merken dat ons standpunt over de Oostelijke Middellandse Zee resoluut is. Zij die boven hun stand leven, moeten stilaan de waarheid onder ogen zien. De tijd dat imperialisten hun doel konden bereiken door grenzen op kaarten te tekenen, is voorbij. De enige manier om de crisis in de regio op te lossen is om dialoog en samenwerking tussen buren te verwezenlijken waarbij partijen die geen territoriale claims meer hebben, niet moeten provoceren.”

Ongeveer 10 jaar geleden werd een grote voorraad aardgas gevonden in het gebied. Sindsdien liggen verschillende landen met elkaar overhoop over hun maritieme grenzen.

Met name tussen Turkije en Griekenland liepen de spanningen hoog op, onlangs nog versterkt door de Turkse aankondiging dat de zoektocht naar nog meer fossiele brandstof flink opgevoerd zou worden, en de verdragen tussen Ankara en Tripoli over meer samenwerking.

Vorige week hielden de luchtmachten en marines van Frankrijk, Italië, Griekenland en Grieks-Cyprus gedurende 3 dagen gezamenlijke militaire oefeningen in de Oostelijke Middellandse Zee.

Griekenland probeert een grote exclusieve economische zone te claimen in het gebied, waar Turkije zich tegen verzet. De Turkse overheid is van mening dat eilanden niet gebruikt mogen worden om maritieme grenzen te bepalen.

Zo probeert Athene een gebied van zo’n 40.000 vierkante kilometer te claimen rond Kastellorizo, namelijk ongeveer de helft van de Golf van Antalya.

K.L.

(Bron: Sabah)