Mohammed bin Zayed Al Nahyan , vaak MbZ genoemd, is de kroonprins van Abu Dhabi en de plaatsvervangend opperbevelhebber van de strijdkrachten van de Verenigde Arabische Emiraten. Hij wordt beschouwd als de de facto leider van de Verenigde Arabische Emiraten.

Volgens verschillende bronnen die Anadolu Agency kon inkijken, hebben de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), de voorbije jaren geheime agenten naar Syrië gestuurd om terroristen van de YPG/PKK op te leiden.

De krant kent zelfs de codenamen van de agenten. De VAE hielden geheime gesprekken met de terroristen, en het jaar daarna kwamen de agenten naar Syrië. De PKK-terroristen worden getraind in spionage, contraspionage, sabotage, moordtechnieken, informatiebeveiliging en communicatienetwerken.

De agenten waren actief in het Noordoosten van het land, meer bepaald in Qamishli, Hassakeh en Deir el-Zour. Er werd ook een communicatielijn opgericht tussen de YPG/PKK en de VAE.

Abdullatif Abdulkadir Hamrush bleef een jaar in het trainingskamp in Qamishli. Hij gaf opleidingen in informatiebeveiliging. Mohammed Abdulkadir al-Shehhi pleegde moordaanslagen namens de terroristen. Ahmed Rashid Muhammed gaf opleidingen in cryptologie en communicatie.

In juni geraakte al bekend dat de VAE financiële steun verleenden aan de PKK in de regionale autoriteit Koerdistan (KRG) in Noord-Irak.

Volgens de krant Al-Araby Al-Jadeed uit Londen leek dat inderdaad zo te zijn. Daarom heeft de overheid van de KRG inmiddels financiële transacties vanuit de VAE aan banden gelegd. Dat zegt een bron binnen de veiligheidsdienst in Erbil, die anoniem wil blijven.

De KRG (Koerdistan Regionale Overheid) zou om bewijzen hebben gevraagd dat er inderdaad VAE-geld naar Koerdische wisselkantoren en bankrekeningen ging. De bron zegt dat alle omwisselingen van geld meer dan 1.000 dollar in Erbil, Duhok en Suleymaniya aan bepaalde voorwaarden zijn verbonden.

Terroristische organisatie

De PKK is in Turkije, de VS en de EU erkend als terroristische organisatie, en voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al minstens 40.000 mannen, vrouwen, kinderen en baby’s om het leven.

Tussen de VAE en Turkije zijn de relaties gespannen door de steun van Ankara aan Qatar. Dat land kreeg in 2017 door de VAE en 3 andere Arabische landen sancties opgelegd.

De Turkse inlichtingendienst MIT ontdekten onlangs ook dat de VAE een spionagenetwerk in Turkije had opgebouwd, gesteund door de CIA.

Daarvan werden in april enkele leiders opgepakt, waaronder een zekere H.E.R, die een belangrijke functie vervulde binnen het netwerk.

K.L.

(Bron: Sabah)