Turks fregat TCG Kemalreis

Op 30 augustus uitte het ministerie van Buitenlandse Zaken kritiek op een uitspraak die Frans president Emmanuel Macron op 28 augustus deed.

Macron stelde namelijk dat Turkije in de Oostelijke Middellandse Zee over een rode lijn gestapt is.

“Wie denkt dat er een rode lijn is in het gebied, onderschat hoe resoluut Turkije is”, aldus een geschreven verklaring.

President Macron dreigt Turkije: ‘We hebben Syrië ook gebombardeerd’

Griekenland verzet zich tegen Turkse boringen naar fossiele brandstof in het gebied, en probeert een grote exclusieve economische zone te verkrijgen via enkele kleine eilandjes voor de Turkse kust.

Turkije, dat de langste kustlijn heeft in het gebied, stelt daar tegenover dat het land, en ook de Turkse republiek Noord-Cyprus, evenveel recht hebben op de grondstoffen.

“Als er al een rode lijn is, behoort die toe aan Turkije en Turks-Cyprus, en wij hebben het internationale recht aan onze kant”, stelde de verklaring.

“De tijd dat imperialisten hun doel konden bereiken door grenzen te tekenen op een kaart, zijn voorbij. Turkije is sterk, en zal niet aarzelen om een vloot te sturen om haar belangen en rechten in het gebied te verdedigen, maar wij hopen dat we de conflicten kunnen oplossen op basis van dialoog en gelijkwaardigheid, en niet met provocaties.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)