Een officier van Turkse origine die het Nederlandse leger dient, heeft een medaille gekregen voor het redden van zijn Nederlandse buren tijdens een brand in Amsterdam.

Ekrem Karadeniz, 44, is een kapitein in het Nederlandse leger en vertelde aan Anadolu Agency dat hij zich geëerd voelt. De zilveren medaille werd overhandigd door de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema.

Karadeniz zei dat hij vroeg thuiskwam op de dag van de brand. “Ik zag een donkere rook vanuit mijn raam. Ik begreep dat het geen gewone rook was. Wanneer ik naar buiten keek, hoorde ik de schreeuwen van mijn buur beneden. Ik ging naar de badkamer en bedekte mijn hoofd met een grote, natte handdoek. Ik vroeg mijn vrouw om de hulpdiensten te bellen en rende naar beneden,” zei Karadeniz.

Hij zei dat hij zijn buur half onbewust op de grond vond en hem naar buiten bracht. “Dan bracht ik de echtgenote van mijn buur ook naar buiten,” zei hij. Daarna keek hij of er nog iemand achtergebleven was in de brand. Hij sloeg er vervolgens in om het gebouw heelhuids te verlaten.

Karadeniz diende eerste hulp toe aan zijn buren tot een ambulance ter plekke kwam. “Ik vervulde alleen maar mijn verantwoordelijkheid,” vertelde hij aan zijn buren die hem bedankten voor zijn moed.

Amsterdamse politie

Twee dagen na de brand feliciteerde de Amsterdamse politie hem met zijn heroïsche daad. Karadeniz heeft het Nederlandse leger reeds vele jaren gediend en zei dat dit niet zijn eerste medaille is. Hij heeft er al zes anderen gekregen.

Karadeniz verklaarde dat zijn voorvaderen oorlogsveteranen voor Turkije waren. Zijn grootvader en overgrootvader namen deel aan de Koreaanse Oorlog en de Slag van Canakkale (Gallipoli) in Turkije.

De Koreaanse Oorlog

Turkse troepen dienden onder het VN-bevel tijdens de Koreaanse Oorlog tussen 1950 en 1953. Bij die oorlog sneuvelden er 774 Turkse soldaten.

De Slag van Canakkale begon in februari 1915 toen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk een campagne in de Dardanellen begonnen om het Ottomaanse Rijk uit de oorlog te slaan door snel zijn hoofdstad Istanbul in te nemen.

De overwinning krikte de moraal van Turkije stevig op waardoor het een onafhankelijkheidsoorlog kon voeren en uiteindelijk, in 1923, een republiek kon stichten uit de assen van het Ottomaanse Rijk.

Anadolu Agency

T.A.