Ze stond in het middelpunt van de belangstelling zonder dat ze het doorhad: Dilara, Nederlander met Turkse roots, uit Alkmaar.

De Turkse Nederlander Dilara trad op maandag heldhaftig op en redde Victor (22) uit de handen van verschillende jongens die hem belaagden en bedreigden in de trein van Amsterdam Sloterdijk naar Zaandam.

De Nederlandse media schreef eerder dat Victor op zoek was naar zijn heldin om haar te bedanken en hij heeft haar nu gevonden.

De 24-jarige Alkmaarse is er nog wat verbaasd van. Dat ze zoveel zou losmaken met haar moedige actie had ze absoluut niet verwacht.

“Daar schrok ik ook wel van”, zegt Dilara. “Ik heb geen Facebook, maar er waren opeens zó veel berichten. Via via heb ik het nummer van Victor gekregen en toen heb ik hem eerder een berichtje gestuurd.”

Ruziënde jongens

Dilara kan niet meer precies terughalen wat er op maandag gebeurde. Het ging ook heel snel. Ze zat in de trein toen er op Amsterdam Sloterdijk vier jongens instapten die ruzie hadden met elkaar.

De 22-jarige Victor merkt in eerste instantie niet dat er vier Marokkaanse jongens hevig ruziënd de trein instappen. Daar komt gauw verandering in: op de trap naar de coupé waar Victor zit krijgt één van de jongens een duw, waardoor hij pardoes op de schoot van Victor terecht komt.

Eén van de jongens kreeg een duw, waarna hij op schoot belandde bij Victor. Een duw- en trekpartij ontstond en Victor kreeg nog iemand bovenop zich. Toen hij vervolgens de pols van een van de jongens pakte om hem te kalmeren, richtten ze zich ineens op Victor.

“Wat ik me kan herinneren is dat het achter mij gebeurde. Ik zat met mijn rug naar de situatie toe”, vertelt Dilara nu.

“Ik hoorde geschreeuw en even later zag ik dat Victor werd aangevallen door ze. Er ontstond echt een ruzie.” Ze vertelt dat drie van de vier jongens zich agressief gedroegen en dat eentje de boel probeerde te sussen.

“Die jongens stonden om hem heen. Voor ik het wist greep ik in en stond ik voor één van die jongens. Ik heb hem de coupé uitgewerkt.”

Victor vertelde gisteren dat haar actie gepaard ging met een flinke schreeuw: ‘Waar zijn jullie in godsnaam mee bezig vriend?’

Dilara grinnikt: “Ik kan me dat totaal niet meer herinneren. Daar moest ik ook echt om lachen. Ik wist totaal niet meer dat ik het had gezegd op die manier.”

Getuige belt politie

In de berichten op sociale media reageerde ook getuige Clara die tijdens het incident de politie belde. Ze beschrijft hoe intimiderend ze de situatie vond.

Ze vindt het jammer dat niet meer mensen ingrepen: “Wat ik erg vind is dat niemand wat doet, iedereen blijft zitten. Waarom trekt niemand even aan de noodrem? Dan staat de trein direct stil en blijven de deuren dicht. Die vrouw heeft die jongen gered. Hij was anders helemaal in elkaar geslagen.”

De politie liet gisteren weten dat er in de omgeving van het station in Zaandam drie jongens zijn staande gehouden. Hun namen zijn genoteerd in afwachting van verder onderzoek.

Bron: Nederlandse media