“De Diyanet-moskeeën in Vlaanderen moeten nú de banden met de Turkse overheid doorknippen, als ze hun erkenning willen behouden”, zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld).

Ze zullen een moeilijke keuze moeten maken, beseft Somers. “Vaak zijn zelfs de gebouwen in handen van Diyanet. Maar het is tijd om te kiezen.”

“Laat mij duidelijk zijn: dit is geen verhaal van zo weinig mogelijk moskeeën erkennen. Integendeel: ik wil liever veel moskeeën erkennen, maar alleen zij die volledig deel willen uitmaken van onze samenleving. Er zal veel sociale druk zijn, dat besef ik, maar het is tijd om te kiezen.”

Sinds begin dit jaar is er in Vlaanderen een nieuw decreet van kracht rond het erkennen van lokale geloofsgemeenschappen. Eén van de voorwaarden om erkend te worden of een bestaande erkenning te behouden is het weren van buitenlandse inmenging en financiering.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) geeft hen nu de opdracht om eerst de 12 erkende Diyanet-moskeeën te screenen en hen te helpen om de band met de Turkse overheid – Diyanet is het Turkse ministerie van Godsdienstzaken – door te knippen.

“Vlaanderen telt meer dan 1.700 lokale geloofsgemeenschappen, maar van Diyanet-moskeeën wéten we nu eenmaal al dat ze onder invloed staan van de Turkse overheid. Ze werken met ambtenaren van de Turkse overheid – staatsimams dus – en ook de rapporten van Staatsveiligheid zijn glashelder.”

Vaak zijn zelfs de moskeegebouwen in handen van Diyanet. Wie daar geen oplossing voor zoekt, zal niet meer erkend worden door Vlaanderen en dus ook geen overheidsfinanciering meer ontvangen.

Volgens Somers moet een moskee die erkend wil worden met Diyanet het gesprek aangaan. Vaak werden de gebouwen of gronden destijds door Turken in Vlaanderen aangekocht en aan Diyanet geschonken.

“Diyanet zou het gebouw dus kunnen teruggeven aan de gelovigen”, aldus Somers.

“We zullen zien, maar zo’n erkenning draait niet alleen rond overheidsfinanciering”, aldus Somers.

“Een imam uit het buitenland krijgt ook geen werk-en verblijfsvergunning voor een niet-erkende moskee. Diyanet zal dus geen staatsimams meer kunnen sturen.”

Bron: Belgische media