Na de Turkse president komen de koningen van Saoedi-Arabië en Jordanië op de lijst van ’s werelds 500 meest invloedrijke moslims van 2019

Turks president Recep Tayyip Erdoğan kreeg de eerste plaats toebedeeld op de lijst van ’s werelds meest invloedrijke moslims voor het jaar 2019.

Die lijst wordt jaarlijks voorgesteld door het Koninklijk Centrum voor Strategische Islamitische Studies, dat zijn hoofdzetel heeft in Jordanië. In de verantwoording staat te lezen dat Erdoğan de eerste Turkse president was die door het volk werd verkozen, in augustus 2014. Bij de verkiezingen van 2018 verzekerde hij zich van een tweede ambtstermijn met 52,5 procent van de stemmen, bij een opkomst van 86 procent van de kiesgerechtigden.

“Onder zijn bewind heeft Turkije een periode van nooit geziene economische groei beleefd. Daarnaast werden er constitutionele hervormingen doorgevoerd, en is Turkije opnieuw op de kaart gezet als een wereldmacht,” zo lezen we verder in de publicatie.

Leiderschap van Erdoğan

Onder het leiderschap van Erdoğan heeft Turkije de banden met al zijn zeven buurlanden versterkt, in het bijzonder met Griekenland en met alle landen rondom de Zwarte Zee, – een belangrijk handelscentrum en een gebied dat ook geopolitiek van grote betekenis is.

“In Afrika zijn er meer dan twintig nieuwe ambassades en consulaten geopend. En toen Somalië in 2011 te leiden had onder grote droogte en hongersnood bood Erdoğan niet enkel hulp, maar hij was ook de eerste niet-Afrikaanse leider die Somalië bezocht in 20 jaar tijd,” zo wordt benadrukt.

In de edities van vorige jaren werd Erdoğan respectievelijk achtste in 2016 en 2017 en vijfde in 2018.

Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud

In de lijst van 2019 strandde de Saoedische koning Salman bin Abdul-Aziz Al-Saud op de tweede plaats. De koning van Jordanië, Abdullah II Ibn al-Hussein, werd derde.

Sinds 2009 wordt deze lijst elk jaar opgesteld door het Koninklijk Centrum voor Strategische Islamitische Studies in de Jordaanse hoofdstad Aman. Deze maand verscheen de 10de editie, voor het jaar 2019.

Het doel van de publicatie is om te bepalen welke invloed sommige moslims uitoefenen op de Ummah (de gemeenschap van alle moslims wereldwijd) of namens de Ummah.

“Invloed is: elke persoon die de macht heeft [hetzij cultureel, ideologisch, financieel, politiek of anderszins] om een verandering teweeg te brengen die een significante impact heeft op de moslimwereld,” aldus de verdere verklaring van de auteurs.

AA

S.V.R.