De VS erkent de YPG, de Syrische vertakking van de PKK, niet als terreurorganisatie. Dat zei de Amerikaanse Speciale Vertegenwoordiger voor Syrië, James Jeffrey, op woensdag.

De verklaring van Jeffrey kwam na een vraag over de dubbelzinnige benadering van de VS aangezien Washington, die de PKK als een terreurorganisatie beschouwt, een totale beloning van 12 miljoen dollar (10,5 miljoen euro) voor hooggeplaatste PKK-leiders uitreikte, terwijl het zijn Syrische aftakking in de vorm van de YPG steunt door het verstrekken van training, wapens en militair materiaal.

Verenigde Staten looft 12 miljoen dollar uit voor deze PKK-terroristen

Op dinsdag reikte het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken tot 5 miljoen dollar (4,38 miljoen euro) uit voor informatie over de operationele leider van de PKK Murat Karayilan, 4 miljoen dollar (3,5 miljoen euro) voor Cemil Bayik en 3 miljoen dollar (2,63 miljoen euro) voor Duran Kalkan.

Jeffrey zei dat hoewel de VS de veiligheidszorgen van Turkije over de banden tussen de PKK en de YPG “begreep”, het land de YPG niet als een terreurgroep beschouwt.

“Ons standpunt over de PKK is duidelijk, maar we beschouwen de YPG niet als een terreurorganisatie. Dat deden we nooit,” zei Jeffrey.

Veiligheidszorgen

“Wij begrijpen de veiligheidszorgen van Turkije. Wij begrijpen de bezorgdheid over de banden tussen de PKK en de YPG. Dat is waarom wij zeer, zeer zorgvuldig handelen. We informeren Turkije over wat we doen en waarom we het doen.”

Over de gezamenlijke patrouilles van de VS en Turkije in het Syrische Manbij zei Jeffrey dat Washington er alles aan zou doen om mogelijke bedreigingen richting Turkije te verijdelen.

“Wij zullen er alles aan doen om bedreigingen vanuit Noord-Syrië naar Turkije te voorkomen. Wij zijn zeer, zeer zorgvuldig de wapens die wij aan de SDF hebben geleverd, aan het elimineren wegens de zorgen van Turkije,” zei Jeffrey.

Ontmanteling van Iraanse krachten

Jeffrey zei dat de prioriteiten van Washington in Syrië de uitschakeling van Daesh en de ontmanteling van Iraanse krachten in het gebied zijn.

De verklaring van Jeffrey staat in scherp contrast met eerdere verklaringen waarin hij het duidelijke verband tussen de PKK en de PYD (de politieke tak in Syrië) en zijn gewapende tak, de YPG, erkende en zelfs de militaire steun van de VS aan de YPG bekritiseerde.

Jeffrey, Amerikaanse ambassadeur in Turkije van 2008 tot 2010, werd benoemd en beëdigd als speciale vertegenwoordiger van Washington voor haar betrokkenheid in Syrië in augustus. Ankara stemde destijds in met de benoeming.

Sabah

T.A.