De Turkse Minister van Binnenlandse Zaken zei op donderdag dat de terreurgroep PKK 80 percent van de drugshandel in Europa controleert waarmee ze ongeveer 1,5 miljard dollar (1,31 miljard euro) per jaar verdient.

Tijdens een overleg over de strijd tegen drugsverslaving in de zuidelijke provincie Adana zei Suleyman Soylu dat terreurorganisaties drugs verkopen en wapens kopen.

80 procent van de drugshandel

“Vooral in Europa controleert de PKK 80 procent van de drugshandel en er wordt geschat dat de terreurgroep ongeveer 1,5 miljard dollar per jaar verdient,” zei Soylu.

De PKK wordt beschouwd als een terreurorganisatie door Turkije, de VS en de EU. In zijn meer dan 30-jarige terreurcampagne tegen Turkije is de groep verantwoordelijk geweest voor de dood van ongeveer 40.000 mensen, waaronder vrouwen en kinderen.

Soylu zei dat het aantal soorten drugs in het preventiesysteem van de Europese Unie 670 bedraagt, waarvan 70 procent in de afgelopen vijf jaar is opgenomen.

De opiumteelt in Afghanistan

“Met andere woorden, [drugsdealers] zijn voortdurend bezig met het uitvinden van nieuwe drugs. De productie van drugs neemt ook toe. De oppervlakte voor de opiumteelt in Afghanistan bedroeg in 2002 17.000 hectare. De VS intervenieerde daar om vrede en democratie te brengen; het was zo’n interventie dat het teeltgebied in 2017 tot 328.000 hectare is gestegen. De opiumproductie steeg van 4.800 ton in 2016 naar 9.000 ton in 2017, een stijging van 63 procent per jaar.”

Hij voegde eraan toe dat naast de chemie en de productie van drugs ook de distributiekanalen voor de verslavende middelen zich ontwikkelen. “Vooral de effectiviteit van het ‘dark web’ neemt toe. Van alle verkopen via het donkere web met cryptovalutas heeft twee derde betrekking op drugs.”

De binnenlandse anti-drugsoperaties

Soylu zei over de binnenlandse anti-drugsoperaties dat het aantal operaties in de eerste tien maanden van 2018 met 29 procent is toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar. Hij merkte dat de maatregelen tegen drugdealers zijn toegenomen, vooral in de buurt van scholen. “Bij de 19.466 druggerelateerde arrestaties die we dit jaar hebben uitgevoerd, waren er 16.603 straatdealers,” zei hij.

Bovendien werden in 2017 70 operaties uitgevoerd tegen drugssmokkelaars en tot nu toe zijn er 10 operaties uitgevoerd in 2018 volgens de minister.

De hoeveelheid heroïne die in de eerste 10 maanden van dit jaar werd ingenomen, steeg met 32,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in het vorige jaar, zei Soylu. Deze stijging bedroeg 40 procent voor cocaïne, 59 procent voor ecstasy en 132 procent voor synthetische drugspillen. “Als ik u vertel dat wij 15.821.096 captagonpillen van straatdealers in de eerste 10 maanden hebben buitgemaakt, kunnen wij een duidelijk beeld bezorgen aan de publieke opinie over de omvang van onze strijd tegen drugs,” zei Soylu.

De minister zei dat er 941 druggerelateerde sterfgevallen in Turkije waren in 2017 en 920 sterfgevallen waren in 2016, maar dit aantal daalde tot 228 in de eerste negen maanden van dit jaar. Hij zei dat het ministerie voorspelt dat het aantal aan het einde van het jaar rond de 500-550 zal liggen.

Soylu merkte op dat het ministerie 60.503 verlaten gebouwen in heel Turkije heeft ontdekt, die als primaire distributieplaatsen of consumptieplaatsen voor drugs werden gebruikt. Hij nodigde burgemeesters, gouverneurs en districtsgouverneurs uit tot een snelle vernietiging of heropstart van deze gebouwen.

Sabah
T.A.