De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer een aantal sterke uitspraken gedaan in zijn slottoespraak op de G20-top in Osaka, Japan, op 29 juni. Hij had het over een hele reeks diplomatieke kwesties.

In het vraag-en-antwoordstuk van zijn toespraak kreeg hij een vraag over de spanningen tussen de VS en Turkije rond de S400-F35. Trump zei dat hij de Amerikaanse belangen altijd vooropstelt, maar anderzijds niet blind kan blijven voor de oneerlijke behandeling van Turkije door het voormalige bestuur van de VS. Hij doelt daarmee op de manier waarop Barack Obama is omgegaan met het Turkse verzoek om Amerikaanse defensiesystemen aan te kopen.

Ondanks hun langdurig strategisch bondgenootschap als leden van de NAVO, zijn de VS en Turkije het sinds 2017 oneens over de beslissing van Turkije om de S400, een antiraketsysteem van Russische makelij, te kopen. De VS dreigt ermee het contract over de verkoop van F35-gevechtsvliegtuigen aan Turkije te verbreken.

De VS leggen steeds meer druk op Turkije om het contract met Rusland te verbreken, maar Ankara zegt dat het om een “gedane zaak” gaat.

Puinhoop

“Turkije vroeg om de Patriots te kopen en kreeg nee, nee, nee als antwoord. Dus kocht [Turkije] de S400,” zei Trump. Hij noemde de manier waarop de medewerkers van Obama destijds omgingen met het Turkse verzoek om Patriots te kopen een “puinhoop”.

Aldus zijn zij schuldig aan de aanhoudende spanningen rond S400-F35 tussen beide landen, volgens Trump, en niet Turkije of Turks president Recep Tayyip Erdoğan.

“Erdoğan is een taaie, maar ik kan met hem overweg,” zegt Trump. En hij bedankte de Turkse president voor de vrijlating van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Die zat in een Turkse cel voor zijn vermeende betrokkenheid bij een staatsgreep in 2016.

In oktober werd hij vrijgelaten, tot grote vreugde van de VS.

De twee leiders hebben elkaar ontmoet in de marge van de G20-top in Japan. Daarna verspreidde het Witte Huis een persbericht. Daarin stond dat Trump zijn bezorgdheid had uitgedrukt over de “potentiële Turkse aankoop” van de Russische S400.

“President Donald Trump uitte zijn bezorgdheid over de potentiële Turkse aankoop van het Russische S400-antiraketsysteem. Hij heeft Turkije aangemoedigd om met de Verenigde Staten samen te werken op vlak van defensie, op zo’n manier dat het NAVO-bondgenootschap daardoor versterkt wordt,” lezen we in het persbericht.

“Turkije is een NAVO-lidstaat en werd onheus behandeld,” had Trump eerder gezegd, op een persconferentie samen met Erdoğan. Hij verwees daarmee naar de weigering van Obama om Turkije de Patriots te verkopen in 2013.

Trump kreeg ook een vraag over mogelijke sancties tegen Turkije. Hij zei: “We zijn het aan het bekijken, maar het is dubbel.”

Trump had het ook over de Turks-Amerikaanse handel. “$75 miljard is een klein bedrag. Ik denk dat het snel zal stijgen tot boven de $100 miljard.”

Verder zei Trump dat hij dit jaar nog een bezoek zal brengen aan Turkije. Op de vraag of het in juli zal zijn, antwoordde hij dat de datum nog niet vastligt.

Het strategische partnerschap van Turkije met de VS werkt verdere samenwerking in de hand op verschillende vlakken, zei de Turkse president op 29 juni, na zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega.

“Het belangrijkste is dat we een strategisch partnerschap hebben, waardoor we goed kunnen samenwerken op verschillende terreinen,” dixit Erdoğan. Hij voegt eraan toe dat hij ervan overtuigd is dat deze samenwerking onverminderd zal voortduren.

Bron: Hürriyet

S.V.R. ✅

Erdoğan herbevestigt: “Aankoop S-400 afweersystemen is al lang een feit”