De Amerikaanse president Joe Biden praat met de Turkse president Erdoğan en de Britse premier Boris Johnson terwijl ze de G20-leiderstop bijwonen in Rome, Italië 30 oktober 2021.

Een Amerikaanse ambtenaar heeft gezegd dat de Amerikaanse president Joe Biden de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan zal waarschuwen dat overhaaste acties de betrekkingen tussen de VS en Turkije niet ten goede zouden komen.

De Amerikaanse president Joe Biden zal de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan tijdens een ontmoeting op 31 oktober waarschuwen dat overhaaste acties de betrekkingen tussen de VS en Turkije niet ten goede zouden komen en dat crisissen moeten worden vermeden, zei een Amerikaanse ambtenaar op 30 oktober.

Erdoğan beval eerder deze maand 10 afgezanten tot “persona non grata” te verklaren omdat ze de vrijlating van de gevangen filantroop Osman Kavala nastreefden, alvorens het dreigement in te trekken.

“De president zal zeker aangeven dat we een manier moeten vinden om crises zoals deze in de toekomst te vermijden en overhaaste actie zal het partnerschap en de alliantie tussen de VS en Turkije niet ten goede komen,” vertelde de ambtenaar aan verslaggevers.

Biden, die in Rome is voor de G20-top, zal ook spreken over het verzoek van Turkije om F-16 gevechtsvliegtuigen te kopen, zijn defensiebetrekkingen met de Verenigde Staten en een reeks regionale kwesties zoals Syrië en Libië.

Amerikaanse wetgevers hebben er bij de regering-Biden op aangedrongen geen F-16’s aan Turkije te verkopen en hebben gedreigd dergelijke exporten te blokkeren, omdat Turkije Russische raketafweersystemen heeft gekocht en zich “als een tegenstander gedraagt”.

Internationale media meldde eerder deze maand dat Turkije bij de Verenigde Staten een verzoek had ingediend om 40 F-16’s van Lockheed Martin en bijna 80 moderniseringspakketten voor zijn bestaande gevechtsvliegtuigen te kopen.

Bron: Turkse media