Alevieten willen wettelijke status van de AKP, geen zakken cement

Alevitische leiders zeggen dat de hulp die zij van de regering hebben gekregen na bezoeken van de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) onvoldoende is geweest.

Zij willen een wettelijke status en dat hun gebedshuizen officieel worden erkend in plaats van zakken cement.

Leiders van alevitische stichtingen hebben gezegd dat zij willen dat de regering hun werkelijke problemen aanpakt, zoals het verlenen van een wettelijke status, in plaats van hen voor de show te helpen.

Alevitische leiders hebben gezegd dat zij tot nu toe van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) alleen rechtstreekse geldstortingen en zakken grind en cement hebben ontvangen.

Wat zij willen, zeggen zij, is een officiële wettelijke status voor hun gebedshuizen.

Alevieten houden hun erediensten in cemevis, die door de Turkse regering niet formeel erkend worden als gebedshuizen, en daarom geen voordelen zoals belastingvoordelen genieten.

Volgens leden van de alevitische gemeenschap is de AKP bezig met een onderzoek naar de alevitische gemeenschappen in Turkije, overeenkomstig de orders van president Recep Tayyip Erdoğan, om zogezegd hun behoeften vast te stellen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door AKP Centraal Besluit en Bestuur (MKYK) lid Dr. Ali Arif Özzeybek, die zich aan leden van de alevitische gemeenschap voorstelde als adviseur van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu.

Özzeybek stapte uit de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), en sloot zich in 2018 aan bij de AKP.

Teleurgesteld in AKP

Alevitische Culturele Verenigingen (AKD) hoofd İsmet Kurt zegt dat ondanks het veinzen van inspanning door de bezoeken van Özzeybek, de Alevitische gemeenschap teleurgesteld is door de AKP-regering.

“Een van [Erdoğan’s] beloften voor de presidentsverkiezingen was dat de cemevis binnen zijn eerste honderd dagen een officiële wettelijke status zouden krijgen, maar we wachten nog steeds,” zei Kurt, “Hoeveel honderden dagen zijn er voorbij gegaan?”

“De Republiek Turkije moet een grondwet voor gelijkwaardig burgerschap hebben waarin iedereen zichzelf kan zien. Het rechtssysteem moet voor iedereen gelijk zijn […] Wij willen een Turkse Republiek waar iedereen gelijk is. Wij willen een democratische, seculiere en sociale Republiek Turkije”, klinkt het.

Bron: Turkse media