Griekenland heeft een intentieverklaring met Nederland ondertekend om Nederlandse oorlogsschepen over te dragen aan zijn marine.

Dit is de laatste stap van het land in zijn drastisch toenemende wapenaankopen in de afgelopen jaren, meldde een in Frankrijk gevestigd militair nieuwsblad zaterdag.

De intentieverklaring heeft betrekking op de mogelijke overdracht van twee M-klasse fregatten en zes Alkmaar-klasse mijnenbestrijdingsvaartuigen (MCMV) van de Koninklijke Marine aan de Griekse marine, meldde het Marinenieuws.

De intentieverklaring werd woensdag in de marge van de NAVO-conferentie van nationale bewapeningsdirecteuren (CNAD) in Brussel ondertekend door Aristeidis Alexopoulos, de algemeen directeur van het Griekse agentschap voor defensie-aankopen (GDDIA), en Arie Jan de Waard, de directeur van de Nederlandse organisatie voor defensiematerieel (DMO).

De Griekse marine heeft al 13 fregatten in gebruik, waaronder negen schepen van de Nederlandse Kortenaer-klasse.

Deze nieuwe aankoop volgt op de recente bestelling door Griekenland van drie fregatten van de FDI-klasse bij Frankrijk in september.

Hoewel Griekenland heeft gezegd dat het niet van plan is een wapenwedloop aan te gaan met buurland en NAVO-bondgenoot Turkije, heeft het zijn militaire aankopen dit jaar opgevoerd.

Het land ondertekende onlangs meerdere grote wapendeals met Israël voor de aankoop van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en raketten, met Frankrijk voor de aankoop van Rafael gevechtsvliegtuigen, en met de Verenigde Staten voor de modernisering van hun F-16’s tot de nieuwste Viper configuratie.

Bron: Nederlandse media