Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het grootste deel van haar tijd besteed aan het Turkse uitleveringsverzoek voor FETÖ-leider Fethullah Gülen. Amerikaanse functionarissen wijzen op een toenemende samenwerking tussen de twee NAVO-leden in de voorbije maanden.

“Bij het ministerie van Justitie hoor ik dat ze meer tijd hebben besteed aan het uitleveringsverzoek van Gülen dan aan elk ander uitleveringsverzoek. Ze spraken over ‘duizenden uren”,” zei een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar tegen de Turkse krant Hürriyet.

Hij merkte echter op dat de Amerikaanse rechtbanken een zeer hoge bewijsnorm voor uitlevering eisen. In het Amerikaanse systeem onderzoekt het ministerie van Justitie het uitleveringsverzoek en als zij van mening zijn dat het voldoende gedetailleerd is, sturen zij het naar het gerecht.

Hij voegde toe dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie zeer nauw heeft samengewerkt met het Turkse Ministerie van Justitie om ervoor te zorgen dat het uitleveringsverzoek een kans zou maken voor de rechtbank.

Zeer grote hoeveelheid 

De Amerikaan haalde aan dat Turkije een zeer grote hoeveelheid informatie op tafel heeft gelegd. “Er moeten duidelijke bewijzen zijn die aantonen dat Fethullah Gülen persoonlijk was betrokken bij de poging tot staatsgreep. Alleen zo kan de rechter worden overtuigd. Er is een zeer hoge bewijskracht nodig,” aldus de Amerikaanse functionaris.

De Turkse autoriteiten hebben de Amerikaanse regering herhaaldelijk bekritiseerd omdat elk uitleveringsverzoek door de Amerikanen van tafel werd geveegd. Dit ondanks herhaaldelijke formele verzoeken van het Turkse ministerie van Justitie.

Fethullah Gülen zou samen met zijn terreurnetwerk (FETÖ) verantwoordelijk zijn geweest voor de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. 251 mensen lieten hierbij het leven, 2200 raakten gewond.

Hurriyet

A.O.