De veiligheidsdiensten van Turkije hebben vorige week donderdag een belangrijk figuur, Meryem Ozsogut, van de Turkse extreemlinkse terreurgroepering DHKP-C (Revolutionair Volksbevrijdingsleger) in Istanboel gearresteerd. Dat heeft een bron binnen de Turkse veiligheidsdiensten gemeld.

Turkije had informatie verkregen dat Meryem Ozsogut zich verschool in de Fatih Sultan Mehmet-buurt van Sariyer, een noordelijk gelegen district in Istanboel. Dat verklaarde de bron, die zijn naam niet kon vrijgeven.

De Turkse veiligheidsdiensten arresteerden Ozsogut, die op Turkije’s lijst van meest gezochte terroristen staat, samen met twee anderen. Tijdens de operatie werden er ook wapens, munitie, digitaal apparatuur en documenten in beslag genomen.

Marxistische organisatie

De marxistische organisatie DHKP-C, of Revolutionair Volksbevrijdingsleger, is verantwoordelijk voor meerdere terroristische aanslagen in Turkije. DHKP-C pleegde in 2013 een aanslag op de Amerikaanse ambassade in Ankara, waarbij een Turkse veiligheidsagent om het leven kwam en een Turkse journalist gewond raakte.

De extreemlinkse groepering wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie als een terroristische organisatie beschouwd.

M.S.

AA