Foto: Francis Fukuyama

Drones hebben Turkije en zijn militaire capaciteiten op het internationale duiden op een historische verschuiving in de oorlogsvoering waarmee Turkije het Midden-Oosten verandert, aldus de befaamde Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama.

In een artikel getiteld “Droning on in the Middle East“, eerder deze maand gepubliceerd door het Amerikaanse Purpose, speculeert Fukuyama over de opkomst van drone oorlogsvoering in het afgelopen decennium.

Elf jaar geleden, zei hij, zag het ernaar uit dat bewapende drones in de toekomst alleen zouden worden gebruikt voor “gerichte moordaanslagen” op politieke figuren of “tegen kritieke infrastructuur zoals kerncentrales.”

Het kwam dan ook als een verrassing dat bewapende drones – of onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) – in plaats daarvan zijn ingezet voor oorlogsvoering zelf.

De eerste Turkse militaire drone landt op Gecitkale Airport in de oostelijke kuststad Magusa (Famagusta) in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus (TRNC) op 16 december 2019 [Muhammed Enes Yıldırım – Anadolu Agency]

En die capaciteiten, zo merkt hij op in het artikel, zijn in belangrijke mate ontwikkeld door Turkije in plaats van beperkt te blijven tot landen als de Verenigde Staten en Israël.

Fukuyama is in het verleden berucht geweest om zijn excentrieke politieke theorieën, zoals de “botsing der beschavingen”, waarin de westerse en de islamitische beschavingen inherent tegenover elkaar staan, en die van het “einde van de geschiedenis”, waarin hij stelde dat de dominantie van de westerse democratie en de ineenstorting van het communisme betekenden dat de geschiedenis haar hoogtepunt had bereikt.

Zijn observaties van de toenemende betekenis in drone oorlogsvoering is echter een meer erkende en geloofwaardige.

Oorlog van 1967

Fukuyama stelt dat in de oorlog van 1967 tussen de Arabische staten en Israël “slechts een paar Egyptische tanks vanuit de lucht werden gedood in Israëls massale openingsluchtaanval, omdat het te moeilijk was om zo’n klein doelwit met een vliegtuig te raken.”

Dat veranderde uiteindelijk met de ontwikkeling van precisiegeleide munitie en uiteindelijk met bewapende drones die “goedkoper zijn, moeilijk te verslaan, en kleinere vaartuigen” die “zelfs het leven van menselijke piloten niet riskeren.”

Dronetechnologie

In het afgelopen decennium heeft Turkije zijn dronetechnologie dan ook drastisch ontwikkeld om talrijke wapenembargo’s en opgelegde beperkingen te overwinnen, wat resulteerde in modellen zoals de Bayraktar en Anka-S drones.

Met name de Bayraktar TB2 drones hadden in maart vorig jaar een ravage aangericht in de strijdkrachten van het Syrische regime als vergelding voor het doden van 34 Turkse soldaten, ze waren ook van groot belang bij het helpen van de Libische regering om het offensief van Khalifa Haftar te verslaan, en stelden Azerbeidzjan in staat om strategische gebieden van Nagorno-Karabach te veroveren en het conflict in november te winnen.

 

Dergelijke ontwikkelingen, schreef Fukuyama, betekenden dat Turkije “Zichzelf opwerkte tot een belangrijke regionale speler”.

“Drones hebben veel gedaan om de opkomst van Turkije als een regionale macht in het jaar 2020 te bevorderen.”

S-400 luchtverdedigingssysteem

“Turkije heeft zich in Libië verzet tegen zijn soennitische medestanders, de Golfstaten, en tegelijkertijd de kant van Rusland gekozen door het S-400 luchtverdedigingssysteem van dat land te kopen en tegelijkertijd de Russische strijdkrachten in Syrië aan te vallen”, zei hij.

Het enige nadeel is dat, zoals bij elke revolutie in militaire wapens, het verrassingselement en de dominantie die de drones Turkije hadden gegeven, in de komende jaren snel kunnen worden tegengegaan met nieuwere technologie.

Wapenwedloop

Staten en hun legers, zo merkte Fukuyama op, “zijn druk bezig uit te zoeken hoe ze zich tegen drones kunnen verdedigen, en het is niet duidelijk wie de wapenwedloop tussen drones en tegenmaatregelen tegen drones zal winnen”.

De controversiële Amerikaanse politicoloog is niet de enige notabele figuur die de Turkse vooruitgang op het gebied van drone-oorlogvoering heeft geprezen, maar het werd zo effectief geacht dat de Britse minister van defensie het zelf als “spelveranderend” heeft geprezen, een Amerikaanse veiligheidsexpert het “ongekend” noemde en een analist van de Europese Raad waarschuwde dat het Europa zorgen moet baren.

Bron: Middle East Monitor