Foto: Istanbul

Verschillende regio’s van Turkije krijgen deze week te maken met extreme weersomstandigheden.

De Turkse Staats Meteorologische Dienst heeft enkele provincies in de Egeïsche Zee en Istanbul gewaarschuwd dat er stofwolken vanuit Noord-Afrika zullen binnenstromen.

Het woestijnstof, dat zondag begon te waaien en tot woensdag zal aanhouden, is onzichtbaar voor het oog maar is schadelijk voor de luchtwegen.

Volgens Hüseyin Toros, professor in meteorologische techniek aan de Technische Universiteit van Istanbul (ITÜ), is het woestijnstof in Afrika door sterke winden in de atmosfeer terechtgekomen voordat het door zuidelijke winden naar Turkije werd gebracht. Onzichtbaar stof verschijnt als modderregens.

Het stof dat door de wind uit Noord-Afrika werd meegevoerd, gecombineerd met de regen, stortte modder op de stad, in Izmir, Turkije, op 19 april 2021.

“Woestijnstof heeft een rijk gehalte aan mineralen en fragmenten van oude rotsdeeltjes. Blootstelling aan het stof kan schade aan de luchtwegen veroorzaken. Maar woestijnstof is een voedselbron voor het ecologisch systeem. We zien het als een natuurlijke meststof voor planten voor het groen om ons heen. In het verleden noemden de mensen deze regens ‘regens van overvloed’ omdat ze meststof leverden, wat de basisbehoefte van planten is,” zei hij.

Toros waarschuwde mensen voor de mogelijke effecten van modderregens op het ademhalingssysteem en de rijveiligheid. Hij stelde voor het huis niet te verlaten tenzij het noodzakelijk is.

“Niet naar buiten gaan”

“Woestijnstof kan het zicht van chauffeurs verminderen. Het kan ook leiden tot onderbrekingen van radio- en tv-uitzendingen. Dit zijn natuurlijke processen. We zullen tot woensdag veel last hebben van woestijnstof, het is beter om voorzichtig en op onze hoede te zijn. Ik raad iedereen aan niet naar buiten te gaan tenzij het moet.”

Zondagnacht bracht modderregens in verschillende steden van Turkije, vooral die in de buurt van de Egeïsche kusten. Veel mensen stroomden naar autowasstraten in Muğla, Izmir, Istanbul en Kocaeli om hun auto’s schoon te laten maken.

Volgens meteorologen zullen sommige provincies in de regio’s Marmara, Centraal-Anatolië en de Zwarte Zee te maken krijgen met windstormen met snelheden van 40 tot 70 kilometer per uur.

In sommige Egeïsche en Mediterrane provincies zal de snelheid van de windstormen beginnen bij 60 km en oplopen tot 80 km per uur.

Daken kunnen instorten, bomen kunnen omvallen en er kan aardgasvergiftiging optreden, aldus de meteorologische dienst in een tweet van 18 april, waarin de inwoners worden opgeroepen voorzorgsmaatregelen te nemen.

Stof in Turkse provincies

Naast de risico’s op neerslag en storm waarschuwden de meteorologen ook voor stof dat de provincies Istanboel, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Afyonkarahisar, Denizli, Uşak, Eskişehir en Bursa zou kunnen binnendringen.

Volgens gegevens van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) waait er elk jaar meer dan 180 miljoen ton stof uit Noord-Afrika en wordt het door sterke seizoenswinden uit de Sahara-woestijn getransporteerd.

“We verwachten deze week een grote hoeveelheid stof uit de Sahara-woestijn”, zei prof. Doğan Yaşar, die de bewoners waarschuwde om maskers te dragen om zich te beschermen.

“We kunnen deze stofjes niet zien als we ze inademen. Het teveel aan magnesium en calcium in deze stof kan gezondheidsproblemen veroorzaken,” waarschuwde hij.

Bron: Hürriyet