Foto: Een Frans onderzoeksschip vergezeld van een Grieks fregat

Een provocerende poging van Griekenland om een Frans onderzoeksschip vergezeld van een Grieks fregat toe te staan wetenschappelijk onderzoek te verrichten op het Turks continentaal plat, werd vorige week door de Turkse marine verijdeld.

Op 15 april, toen de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias in Ankara was voor besprekingen met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu, kondigde Griekenland een driedaagse NAVTEX (kennisgeving aan de zeelieden) af, waarbij het meedeelde dat het Franse schip “L’Atalante” onderzoek zou verrichten in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

In een onmiddellijk antwoord kondigde Turkije een tegen-NAVTEX aan, waarbij het benadrukte dat het door Griekenland aangewezen gebied deel uitmaakte van Turkije en dat Griekenland niet bevoegd was om een NAVTEX uit te vaardigen.

Desondanks voer de L’Atalante, vergezeld van het Griekse fregat “Elli”, op 17 april het Turkse continentale plat binnen, ondanks de Turkse NAVTEX.

Volgens de Griekse media drongen de twee Turkse fregatten, die zich in dit gebied bevonden, er zowel bij het Griekse fregat als bij het Franse vaartuig op aan om het gebied onmiddellijk te verlaten.

Het Franse vaartuig voerde aan dat het zich in internationale wateren bevond en dat het geen toestemming nodig heeft om te varen.

Onderzoekingen

De impasse duurde niet lang en het Griekse fregat en het Franse schip verlieten het gebied. L’Atalante zette zijn onderzoekingen buiten het Turkse continentaal plat voort.

Turkije en Griekenland zijn al lang in een geschil verwikkeld over de overlappende aanspraken op het continentaal plat in het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Onlangs hebben zij de besprekingen hervat om hun geschillen bij te leggen, in combinatie met een nieuwe politieke dialoog.

Dendias en Çavuşoğlu

Dendias en Çavuşoğlu bespraken op 15 april alle punten op hun agenda, hoewel de agressieve taal en de beschuldigingen van de Griekse topdiplomaat een schaduw wierpen op de gesprekken.

Turkije roept Franse en Griekse gezanten op

Ondertussen heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken naar verluidt de Griekse en Franse ambassadeurs ontboden om te protesteren tegen de provocatie van vorige week.

De Griekse ambassadeur in Ankara Michael-Christos Diamessis en de Franse ambassadeur in Ankara Hervé Magro werden op 16 april ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus de particuliere omroep NTV.

Volgens de omroep zouden de ambassadeurs gewaarschuwd zijn om soortgelijke provocerende acties niet te herhalen.

Ministeries van Defensie hervatten besprekingen

Turkije nodigt de ambtenaren van het Griekse Ministerie van Defensie al geruime tijd uit naar Ankara te komen voor de voortzetting van de onderhandelingen om een compromis te bereiken over de Egeïsche Zee.

De datum en de plaats van de besprekingen zullen in de nabije toekomst worden bekendgemaakt, zo deelde het ministerie mee.

Bron: Hürriyet