Foto: (1) Mehmet Şimşek , (2) Naci Ağbal , (3) Nihat Zeybekci

De heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) heeft de meerderheid van het huidige Kabinet genomineerd voor het volgende Parlement. De uitzonderingen hierop zijn de mensen verantwoordelijk voor de economie, inclusief Vicepremier Mehmet Şimşek en Minister van Economie Nihat Zeybekci.

Veel afvallers van huidige parlement

Premier Binali Yildirim en 21 ministers, inclusief Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu, worden terug als kandidaten voorgesteld voor het Parlement. Slechts 167 van de 316 parlementsleden werden opnieuw genomineerd volgens de lijst van de AKP die aan de Hoge Verkiezingsraad (YSK) werd overhandigd.

Şimşek en Zeybekci, Minister van Financiën Naci Ağbal en Minister van Wetenschap, Technologie en Industrie Faruk Özlü zullen niet opkomen als kandidaten voor het Parlement. Hierdoor wordt verondersteld dat deze hoogstwaarschijnlijk een plek zullen krijgen in de volgende regering als President Recep Tayyip Erdoğan als President wordt verkozen op 24 juni.

Yildirim is de laatste Premier voor nieuw systeem

Volgens het nieuwe systeem zullen ministers niet uit het Parlement worden gekozen en zullen wetgevers van het parlement hun ontslag moeten indienen als ze een plek krijgen in het Kabinet. Yildirim is de laatste premier voor het nieuwe systeem zijn functie tenietdoet. Hij zal waarschijnlijk worden verkozen als Parlementaire Woordvoerder voor de AKP na de samenstelling van het nieuwe Parlement.

De EU-Minister Ömer Çelik zal ook niet opkomen als parlementskandidaat. Hierdoor wordt er gezegd dat hij ook een belangrijke plek zal krijgen in de regering van Erdoğan. Minister van Energie Berat Albayrak, de schoonzoon van Erdoğan, zal wel meedoen aan de parlementaire verkiezingen in Istanbul.

AKP introduceert nieuwe figuren

De AKP-lijst heeft ook nieuwe figuren voorgesteld van verschillende levensachtergronden als parlementskandidaten. Een van hen is Kenan Sofuoğlu, een gerenommeerde motorracer van Turkije die recent een einde aan zijn sportcarrière aankondigde. Hij zal in de provincie Sakarya in Noordwest-Anatolië opkomen als Parlementskandidaat.

Hurriyet