Emre Cemil Ayvalı

Emre Cemil Ayvalı, assistent van vicevoorzitter Mahir Ünal van de regerende AKP, neemt ontslag als verantwoordelijke voor communicatie met de media.

Hij doet dat omdat hij toegegeven had dat zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling in het verleden samengewerkt heeft met het netwerk rond Fetullah Gülen, nu bekend als de terroristische groepering FETÖ.

“Als de AKP in het verleden leden van FETÖ toeliet in de overheid, was dat om coupplegers te kunnen liquideren”, zei hij tijdens een live-uitzending van CNN Türk op 10 juni.

Algemeen wordt geloofd dat FETÖ achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zit.

“Toen de AKP aan de macht kwam, bestond de overheid enerzijds uit leden van FETÖ en anderzijds uit coupplegers. Ik had toen de opdracht om die beide partijen tegen elkaar uit te spelen.”

Zijn uitspraak kreeg veel aandacht. Een andere gast van het programma liet zich zelfs ontvallen: “Eindelijk wordt het toegegeven.”

Daarom besloot Ayvalı om ontslag te nemen. Op Twitter schreef hij op 11 juni dat hij geen schade wil toebrengen aan de partij. Ook schreef hij dat mensen die uitspraak uitgelokt hebben. Volgens hem wilden tegenstanders van de AKP via hem desinformatie creëren.

K.L.

(Bron: Hurriyet)