Dick Advocaat stapt op bij de KNVB. De Hagenees maakte slechts drie wedstrijden deel uit van de technische staf van bondscoach Danny Blind. Advocaat arriveerde maandag rond 16.45 uur op de luchthaven van Istanbul voor de laatste geprekken over de functie van hoofdtrainer bij Fenerbahçe. Hij was in het gezelschap van Cor Pot, zijn beoogde assistent bij de Turkse topclub.

Eerder op de dag werd de Portugese trainer Vitor Pereira ontslagen bij de club van Robin van Persie en Gregory van der Wiel. De nederlaag in de dubbele confrontatie tegen AS Monaco in de derde voorronde van de Champions League werd de Portugees fataal.

Verbaasd en teleurgesteld

Blind baalt van het vertrek van de ervaren Advocaat. ,,Ik ben verbaasd en teleurgesteld. Toen ik Dick in het voorjaar benaderde om assistent te worden gaf hij mij de indruk dat hij zich daar voor langere termijn aan wilde verbinden. Maar goed, het heeft geen zin er lang bij stil te staan, we moeten door. Vanaf nu gelden alleen de wedstrijden tegen Griekenland en Zweden. Er is werk aan de winkel.”

Onaangenaam verrast

Ook technisch directeur Hans van Breukelen zag het vertrek niet aankomen. ,,Ik ben onaangenaam verrast. Natuurlijk ken ik de voetbalwereld en ik weet dat dergelijke zaken kunnen gebeuren. We richten ons nu op het zoeken naar een vervanger.”  De 68-jarige Hagenaar volgde Ruud van Nistelrooy op die voor een baan bij PSV koos. In mei en juni zat hij slechts drie keer naast Blind op de bank bij wedstrijden van Oranje. Ierland, Polen en Oostenrijk waren toen de tegenstanders.

Advocaat was van 1984 tot 1987 en van 1990 tot 1992 al eerder assistent bij Oranje. De Hagenaar had zelf de leiding over het Nederlands elftal tussen 1992 en 1995 en van 2002 tot en met het EK van 2004. Afgelopen seizoen was hij na zijn vertrek bij het Engelse Sunderland als adviseur aan Feyenoord verbonden.

ad.nl