Laten we aannemen dat de coup 6 uur later begon, zoals gepland, om 03u00 op 16 juli, in plaats van 21u00 op 15 juli in Turkije. Wat voor gevolgen zou dat gehad hebben voor Turkije, het Midden-Oosten, de Balkan, de EU en de NAVO?

Laten we aannemen dat de putschisten president Erdogan wel degelijk ontvoerd hadden tijdens zijn vakantie met zijn gezin in een resort in Marmaris ? Laten we eveneens aannemen dat premier Binali Yildirim, de voorzitter van het parlement Ismail Kahraman en het hoofd van de Turkse inlichtingendienst Hakan Fidan effectief uitgeschakeld hadden konden worden ? Het parlement zou op het vooraf geplande uur niet eens in sessie zijn en gemakkelijk ingenomen en uitgeschakeld geweest zijn door de militaire junta. De belangrijkste parlementairen zouden samen met hun assistenten en secretarissen de dag nadien gemakkelijk gegrepen zijn of gedood kunnen worden als ze zouden de weigeren de bevelen van de putschisten op te volgen.

Andere Turkije

Dan zou Turkije in één nacht totaal anders zijn geworden. Ten eerste zouden de vandaag 76.000 geschorste ambtenaren, waarvan de helft leerkrachten, een derde vanuit het juridische apparaat, de politie en het leger ook voor een derde nog steeds op hun plaats zijn. Hoeveel mensen zouden er dan niet opgesloten kunnen worden? Alle kemalisten, alle AKP aanhangers, leden van de oppositie? De noodtoestand zou opgelegd worden zoals blijkt uit een verklaring van een nieuwsanker die deze aankondiging verplicht zou hebben moeten voorlezen na finale overmeestering van het gebouw van de Nationale omroep de TRT. Alle generaals, kolonels en majoors die nu in de gevangenis zitten, alle militaire attachés en diplomaten die nu op de vlucht zijn en elders asiel aanvragen zouden nu hun plaatsen hebben ingenomen of waarschijnlijker nog, gepromoveerd worden naar hogere functies in het leger of burgerlijke ambten.

Lidmaatschap van Turkije tot de EU

Alle besprekingen tot de toetreding van de EU zouden ongetwijfeld worden stopgezet. En wat de NAVO betreft? Dat is moeilijk te zeggen. Indien de putschisten in opdracht zouden hebben gehandeld van NAVO en de V.S. zou deze alliantie allicht hebben kunnen stand houden.

Maar een ander denkbaar scenario is stel dat de president en het parlement wel succesvol waren uitgeschakeld en een gedeelte van het leger niet. Dan was alles mogelijk en was het land samen met de steun van de PKK, die van deze opportuniteit gebruik had kunnen maken, ongetwijfeld in een burgeroorlog terecht gekomen. Hier had niemand baat bij gehad, noch Turkije, noch zijn buurlanden en zeker nier niet de EU.

MURAT YETKİN

Hurriyet