Twee mannen hebben gebeden in de Hagia Sofia van Istanbul als teken uit protest, ondanks het verbod om daar het islamitisch gebed te verrichten. De twee mannen beweerden dat het verbod vergelijkbaar is met de maatregelen die de Israëlische veiligheidsdiensten handhaven in de al-Aqsa Moskee van Jeruzalem.

https://www.youtube.com/watch?v=T_b5MnltCSc

Halil Akyaman en Mahmut Alan kwamen samen aan in het museum en begonnen spontaan te bidden. Het veiligheidspersoneel wachtte totdat het gebed eindigde en escorteerde hun vervolgens naar buiten.

Zij beweerden achteraf dat ze dit hebben ondernomen als teken uit protest tegen het heersend verbod, om het islamitisch gebed te praktiseren, in het museum.

Geen museum maar een moskee

“Israel is de al-Aqsa Moskee gisteren binnengedrongen. De Hagia Sofia is geen museum, maar een moskee. Zij is onlosmakelijk verbonden met de moslims. Het is de erfenis van Sultan Fatih Mehmet II. Dit is een moskee en ik kom hier gewoon het gebed verrichten. De al-Aqsa of Hagia Sofia moskee binnendringen met schoenen of bottines (verwijzend naar de Israëlische veiligheidstroepen) is hetzelfde,” verklaarde één van de twee mannen.

Hurriyet