De beste stem in de Turkse klassieke muziek werd tijdens een bezoek aan een tempel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu gezien als Boeddha en aanbeden door lokale inwoners.

Bülent Ersoy, een beroemde transseksueel die ook wel gekend is als de “Turkse diva,” bezocht de Boudhanath-tempel samen met een aantal andere Tv-sterren, voor de opnames van de realityshow “Dünya Güzellerim.”

“Mijn kinderen, ik ben Boeddha niet!”

De 65-jarige performer, die een oranje sari droeg en met een wit opgemaakt gezicht rondliep, trok onmiddellijk de aandacht van omstaanders, die zich rondom haar begonnen te verzamelen. In de tempel knielden verschillende mensen voor Ersoy. Telkens zei ze: “Mijn kinderen, ik ben Boeddha niet!” Ersoy reciteerde naar verluidt ook de basmala toen ze de tempel binnenliep en de trap op ging.

Viraal in de Turkse media

Video’s waarop Ersoy te zien is in de tempel gingen viraal in de Turkse media. Hoewel het evenement deel uitmaakte van een televisieproductie, en het een publiciteitsstunt bleek te zijn voor de zevende aflevering van de show, zwoer Ersoy dat alle reacties van omstaanders echt waren.

Ersoy verwierf in 1981 internationale bekendheid nadat ze onder het mes ging bij een Britse plastische chirurg voor een lichamelijke geslachtsaanpassing. Door haar transgenderstatus, haar modegevoeligheid, haar talent en haar succesvolle relatie met de media heeft Ersoy een iconische status verworven in Turkije.

Sabah