Tuncay Özkan, lid van de Turkse oppositiepartij CHP, deelde op 2 augustus foto’s via zijn Twitteraccount van omgekapte bomen in het symbolische Gezi Park naast het Taksimplein in Istanbul. Hij sprak van een “slachtpartij van bomen.”

“Een slachtpartij van bomen in het Gezi Park… Waarom spelen jullie met de zenuwuiteinden van onze maatschappij? Waarom storen deze bomen jullie zo hard?” schreef Özkan, die de overheden verantwoordelijk houdt voor het omkappen van de bomen.

Enkel de rotte en uitgedroogde bomen

“We hebben enkel de bomen omgekapt die rot of uitgedroogd waren,” zeiden de gemeentearbeiders tegen de lokale inwoners die veel vragen stelden.

Het stadsbestuur van Istanbul heeft ongeveer 50 bomen, waaronder 10 platanen, 18 eiken, 17 lindenbomen en 5 olijfbomen laten planten op het Taksimplein als onderdeel van een lopend landschapsproject.

Burgemeester

Ahmet Misbah Demircan, burgemeester van Beyoğlu, zei op 28 mei dat er in de toekomst ook bomen zullen worden geplant aan Istiklal eens de infrastructuurwerken daar voltooid zijn.

Burgeropstand in 2013

Het Gezi Park was het epicentrum van de burgeropstand in 2013 die ontstond nadat een kleine groep demonstranten op 27 mei 2013 weigerden het park te verlaten. Dit om te voorkomen dat de bomen die er stonden zouden worden omgekapt om plaats te maken voor een winkelcentrum. Na het hardhandig optreden van politie verspreidde het protest zich over het hele land. Er stierven in totaal acht jonge mensen tijdens de opstanden.

Hurriyet