Restaurants in het district Karakoçan van de oostelijke provincie Elazığ hebben al 70 jaar de praktijk om gratis voedsel aan te bieden aan degenen die dat nodig hebben.

Restauranteigenaren in Karakoçan besloten 70 jaar geleden om de ‘Tafel voor de Armen’ in te voeren en sindsdien wordt er altijd gratis eten opgediend aan speciaal gereserveerde tafels.

Tegen persbureau Anadolu zei restauranteigenaar Mehmet Öztürk dat hij dit al 35 jaar doet en dat het een traditie is geworden die ook de nieuwe generatie ondernemers aanneemt.

‘Met veel plezier’ en serveren we hen een maaltijd

“Er komen arme mensen uit ons district of daarbuiten naar ons toe. Als de persoon zegt: ‘Ik ben arm en ik heb geen geld. Kunt u me te eten geven?’, zeggen wij: ‘Met veel plezier’ en serveren we hen een maaltijd”, zei Öztürk en voegde daaraan toe dat de lokale bevolking de nadruk legt op de noodzaak elkaar te helpen.

“We hebben onze eerste tafel voor arme mensen gereserveerd. Er komen hier elke dag ongeveer 20 mensen eten. Ze bidden voor ons en dat is het enige wat ze hier achterlaten. Ik heb twee ernstige ongelukken overleefd, beide zelfs zonder te bloeden. Zelfs als ik miljarden liras verdiende zou dat me niet zo gelukkig maken als het helpen van deze mensen in nood. Dat is de grootste verdienste voor mij”, voegde hij eraan toe. Öztürk merkte op dat ze eten opdienen zonder iemands eer aan te tasten, “anders is het beter om geen eten uit te delen”.

“Als je hen beledigt, is het beter om niet te serveren”, zei hij ook.

Hurriyet