De voormalige viersterrengeneraal Akın Öztürk, ontkent dat hij tijdens de couppoging van 15 juli vorig jaar, betrokken was bij de ontwikkelingen op de Akıncı luchtmachtbasis. Volgens Öztürk zijn de beschuldigingen onacceptabel en doen ze hem geen eer aan.

Foto: de voormalige commandant van de luchtmacht Akin Öztürk

“Was ik maar gestorven in de nacht van de couppoging. Dan zouden jullie me niet kunnen beschuldigen van zulke zaken,” zei Öztürk op 4 augustus tegen de strafrechtbank van Ankara.

Grootste straf

“Mij beschuldigen van verraad en geaffilieerd te zijn met een verraderlijke groepering die de regering omver wou werpen, is de grootste straf die je me kan geven,” zei hij, waarna hij toevoegde dat hij 46 jaar piloot is geweest bij de Turkse luchtmachten.

Mislukte staatsgreep

Öztürk werd ook aansprakelijk gesteld voor de gebeurtenissen in het militaire hoofdkwartier in Ankara. Samen met generaal Mehmet Terzi, Mehmet Partigöç en 34 anderen, verscheen Öztürk in mei al voor de rechtbank voor het dirigeren van de “Raad voor vrede in de natie,” het leidinggevende orgaan van de mislukte staatsgreep.

“In tegenstelling tot wat er in de media werd gerapporteerd, probeerde ik niet te ontsnappen. Ik onderhield ook geen contact met Mehmet Partigöç. Ik was ook geen lid van de Raad voor vrede in de natie en heb nooit sympathie gehad voor religieuze organisaties,” zei hij.

Hurriyet