Het schooljaar is begonnen voor zo’n 18 miljoen kinderen in Turkije, maar dit geldt niet voor alle kinderen in het land. Volgens verschillende nieuwsberichten worden meer dan één miljoen kinderen  in Turkije te werk gesteld als kinderarbeiders.

Volgens het rapport van de Turkse onderwijsvereniging zijn er meer dan één miljoen kinderarbeiders in het land, waarvan de helft te werk wordt gesteld in de landbouw. Het aantal kinderen dat thuis gratis werk verricht wordt geschat op 7.5 miljoen.

In dit rapport kunnen we lezen dat de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke kinderarbeiders tussen de 6 en 14 jaar ligt; 75 percent van deze meisjes werkt in de landbouwnijverheid, 16 percent in de tertiaire sector en 8 percent in de industriële sector. Voor de groep tussen de 15 en 17 jaar liggen de percentages respectievelijk op 46, 33 en 22 percent.

Grootste aantal kinderarbeiders

Volgens een ander verslag van UNICEF kent de zuidoostelijke provincie Sanliurfa het grootse aantal kinderarbeiders. In 15 procent van de gezinnen in Sanliurfa wordt ten minste een kind te werk gesteld. Volgens het rapport worden veel van deze kinderen op het werk geconfronteerd met agressie en fysiek misbruik. Van deze groep kinderarbeiders uit Sanliurfa werkt 15 procent zelfs 12 tot 14 uur per dag.

Een rapport van het DISK-AR toonde aan dat in 2015, kinderen tussen 6 en 14 jaar gemiddeld 28 uur per week werkten; kinderen tussen de 15 en 17 jaar werkten gemiddeld 45 uur per week en niet schoolgaande kinderen werkten 54 uur per week.

Kinderarbeid toegenomen

Het grote aantal kinderarbeiders komt volgens Müslüm Baran, hoofd van de progressieve energievakbond, door het feit dat de instellingen die kinderarbeid moeten voorkomen weinig impact hebben. De laatste jaren is het gebruik van kinderarbeid zelf toegenomen in verschillende oostelijke provincies zoals Mardin, Gaziantep, Kilis en Sanliurfa. Dit is vooral te wijten aan de toename van goedkope werkkrachten, verleend door de Syrische vluchtelingen in de tertiaire sector en landbouwnijverheid.

Overleden aan werkgerelateerde ongevallen

In een ander rapport kunnen we lezen dat de laatste 3,5 jaar, er in totaal 194 minderjarigen overleden zijn aan werkgerelateerde ongevallen. Hiervan stierf het grootste gedeelte door ongevallen tijdens het transport, gevolgd door gevallen van vergiftiging, verstikking en verplettering.

Volgens de gegevens van het Turkse instituut voor statistiek (TüïK) heeft 3,4 percent van de groep minderjarige loonarbeiders al een arbeidsongeval meegemaakt, 34% van deze groep heeft te kampen met uitputting; een derde krijgt geen voedsel op het werk, 36 percent krijgt geen wekelijkse verlofdagen en 89 percent krijgt geen jaarlijks betaalde vakantie.

Hurriyet