Een 2000 jaar oude fontein dat opgegraven werd in de oude stad Kibyra in de provincie Burdur zal volgend jaar opnieuw functioneren na restauratiewerken.

eeeeeeeeeeeeeee

Sukru Ozudogru, academicus aan de Mehmet Akif Ersoy Universiteit en hoofd van de uitgravingen, zei dat ze sinds 2006 bezig waren met de uitgravingen op de site. Sinds vorig jaar zijn ze bezig met opgravingen op het derde terras van de agora.

“We hebben een ronde fontein gevonden hier. Dit is belangrijk voor Kibyra omdat het de eerste itorische fontein is die we hebben opgegraven op de site. Dankzij de fontein hebben we nu informatie over de systemen die water aanvoerden naar de stad en over de architectuur in de agora. Het derde terras van de agora kan ook het hart van de stad genoemd worden op het vlak van cultureel en sociaal leven. De fontein is de meest magnifieke structuur op deze plaats”, zei hij.

unnamed-3

Hersteld in het Romeins tijdperk

Ozudogru zei dat de fontein, die een kegeldak had, een unieke structuur is in Kibyra inzake architectuur. De opgravingen van het structuur zijn ondertussen afgelopen.  “Ik hoop dat een restauratieproject voorbereid wordt tegen volgend jaar. Tegen 2018 wordt verwacht dat via het fontein water wordt vervoerd naar Bogrudelik”, voegde hij eraan toe.

Ozudogru zei dat de stad hersteld werd in het Romeins tijdperk na een grote aardbeving in 23 n.C. Het fontein werd na de aardbeving gebouwd.


unnamed-4

Hurriyet