De Verenigde Staten krijgen 85 kisten met documenten, die de prediker Fethullah Gülen moeten linken aan de mislukte coup in Turkije op 15 juli. ‘Ik vroeg aan president Obama om Fethullah Gülen uit te leveren. In ruil vroeg hij bewijzen voor de betrokkenheid van Gülen. Ik heb erop gewezen dat wanneer de Verenigde Staten vragen om terroristen uit te leveren, wij nooit om iets vragen en het altijd gewoon doen’, aldus de Turkse president

‘We hebben 85 kisten met documenten gestuurd. Ik hoop dat Gülen nu zo snel als mogelijk uitgeleverd wordt aan Turkije. Dat zou er ook voor zorgen dat de anti-Amerikaanse gevoelens in Turkije verdwijnen.’ Erdogan deed de uitspraken in een interview met de Franse krant Le Monde, dat maandag gepubliceerd werd.

Fethullah Gülen was een voormalige bondgenoot van Erdogan, maar uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. Sinds 1999 verblijft hij in de VS, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. Erdogan beschuldigt Gülen ervan het brein achter de couppoging in Turkije te zijn. Beschuldigingen die Fethullah ontkent en afdoet als ‘belachelijk’.

De Tijd, Belga