De leider van de belangrijkste oppositiepartij, De Republikeinse volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu zei op de grote demonstratie tegen ‘de mislukte coup van 15 juli en de Martelaren’ van 7 augustus dat het mislukken van de staatsgreep een nieuw begin aankondigt voor Turkije.

“Er is een nieuw Turkije nu“, zei hij hierbij aangevend dat 15 juli de deur heeft geopend op een nieuwe politieke consensus waarbij alle politieke leiders hun lessen moeten trekken uit de mislukte staatsgreep. “Mij zelf inbegrepen“, voegde hij eraan toe.

“Geen Republiek Geen Erdogan en ook geen Kilicdaroglu”

Kılıcdaroglu las ook nog eens een lijst met 12 punten voor die hij eerder aanhaalde tijdens de democratische rally van 24 Juli. In deze lijst benadrukte hij de democratie van de republiek, gelijke behandeling bij wet, de belangrijkheid van het parlementaire system en de vrije mening uiting. Als er geen Republiek zou zijn was Erdogan geen president. Yildirim zou geen eerste minister zijn. Kahraman zou geen parlementaire spreker zijn en ik zou geen leider zijn van de CHP.

Turkey Miltary Coup

“Politiek moet uit de moskeeën”

Kılıçdaroğlu haalde ook het belang van het secularisme aan tijdens zijn toespraak, de mislukte staatsgreep was daar een bewijs van. “We moeten onze democratie versterken”, zei hij waaraan hij toevoegde dat een onderwijssysteem, waarin kritische vragen kunnen gesteld worden, in het leven moet worden geroepen. Politiek moet uit de moskeeën, openbare plaatsen en gerechtsgebouwen gehouden worden. En verder haalde hij het belang aan van het hebben van de best gekwalificeerde krachten op verantwoordelijke functies.

Hurriyet