De 65e regering van Turkije, geleid door premier Binali Yildirim heeft de motie van vertrouwen gekregen van het Turks parlement op zondag.

Eerste minister en voorzitter van de AKP heeft 315 stemmen voor en 138 stemmen tegen gekregen. De partij heeft 317 van de 550 beschikbare zetels in het parlement. 453 leden waren aanwezig op de stemming van zondag.

Voormalig premier en voorzitter van de AKP, Ahmet Davutoglu, bood samen met zijn kabinet zijn ontslag aan. President Recep Tayyip Erdogan accepteerde het ontslag. Yildirim (60) was de enige kandidaat voor de leiderschap van de AKP. Op 22 mei werd Yildirim als enige kandidaat verkozen tot voorzitter en werd hij de nieuwe premier van Turkije. Later presenteerde hij zijn kabinet.

“Onze regering is de regering van iedereen”, verklaarde Yildirim in zijn toespraak na de stemming op zondag.

“We zullen verdere stappen zetten om onze democratie te verbeteren; we zullen streven naar een nog betere invulling van mensenrechten en vrijheden. Dag en nacht zullen we voor de eenheid, eendracht en broederschap van onze natie werken”, voegde hij eraan toe.

Het nieuwe kabinet bracht na de speech van Yildirim ook een bezoekje aan het mausoleum van de stichter van de Turkse republiek, Kemal Ataturk.

 

Sabah