De voormalige Turkse premier en leider van een nieuw opgerichte politieke partij heeft woensdag de bevolking van het land opgeroepen de Koerdische taal te leren.

“Ik hoop dat niet alleen de mensen wier moedertaal het Koerdisch is, maar iedereen die in dit land woont, geïnteresseerd is in het Koerdisch en deze oude taal leert”, zei Ahmet Davutoglu eind woensdag in een tweet in zowel de Turkse als de Koerdische taal.

Leden van het kantoor van zijn Toekomstpartij in de provincie Van publiceerden dinsdag een video waarin Koerdische ouders worden aangemoedigd hun kinderen in te schrijven voor Koerdische keuze-lessen.

De Koerden in Turkije mogen op school een paar uur per week in hun moedertaal studeren via keuzecursussen die alleen kunnen worden geopend als ten minste tien leerlingen zich daarvoor inschrijven.

De lessen worden gegeven in beide dialecten van het Koerdisch: Kurmanji en Zazaki. De uiterste datum voor inschrijving is 21 januari.

Koerdische politieke partijen, instellingen voor taalpromotie en academici, alsook gebruikers van sociale media hebben onlangs via de media, sociale-mediaplatforms en brochures campagne gevoerd voor keuzelessen in het Koerdisch in Turkije. De hashtag #KurdîHilbijêre (kies Koerdisch) is al dagenlang trending op Twitter.

De lessen worden alleen aangeboden aan leerlingen in de vijfde tot en met de achtste klas. Het proces is niet nieuw, maar veel Koerdische studenten hebben dergelijke lessen in het verleden vermeden met het argument dat ze niet worden beoordeeld voor de eindresultaten. Alleen de ouders van de leerlingen kunnen hun kinderen voor deze klassen inschrijven.

Davutoglu, die van 2009 tot 2014 minister van Buitenlandse Zaken van Turkije was en van 2014 tot 2016 premier, lijkt sinds de oprichting van zijn partij in 2019 op zoek te zijn naar Koerdische stemmen in de zuidoostelijke provincies van het land.

Hij is typisch uit op de stemmen van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) – waarin hij jarenlang diende.

Bron: Turkse media