Man beweert dat hij Franse nationaliteit niet kreeg door pro-Turkse houding

Murat Büyük was pas 4 toen hij 43 jaar geleden met zijn ouders naar Frankrijk kwam. Vorig jaar nam zijn gewone leventje een abrupte wending. De Franse nationaliteit werd hem geweigerd, omdat zijn “loyaliteit” aan Frankrijk niet gegarandeerd was. Zijn verhaal ging viraal toen hij de afwijzingsbrief, die hij kreeg van de Franse autoriteiten, op sociale media gooide, twee jaar na zijn eerste aanvraag.

Hij denkt dat de weigering iets te maken heeft met zijn pro-Turkse posts op sociale media en zijn actieve rol in Turkse middenveldorganisaties in Frankrijk.

“Uw politiek engagement voor uw eigen land is bewezen. Uw loyaliteit aan ons land en onze instellingen is niet gegarandeerd,” staat er in de brief van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Oneerlijk

Büyük vindt dat hij “oneerlijk” behandeld werd. “Ik ben nooit betrokken geweest bij een misdaad in Frankrijk. Ik heb jarenlang hard gewerkt en heb nooit een werkloosheidsuitkering gekregen. Ik heb geen belastingschulden. Ik lees, spreek en schrijf vloeiender Frans dan sommige Fransen en ik ben beter vertrouwd met de Franse cultuur. Ze zouden aan mij een modelburger gehad hebben,” zei hij vrijdag in een interview met het persagentschap İhlas (İHA).

Zijn posts op sociale media omvatten zowel kritiek op “Islamofobie” als reacties tegen de PKK, en hun steun aan de poging tot staatsgreep in 2016 door de Gülenistische terreurgroep (FETÖ).

“Het feit dat mij op zo’n oneerlijke manier de Franse nationaliteit ontzegd wordt, strookt niet met typisch Franse waarden als democratie, mensenrechten en vrijheid van meningsuiting,” zegt hij.

Hij kreeg naar eigen zeggen volop steun van zijn Franse vrienden. Sommigen excuseerden zich zelfs in naam van Frankrijk. Anderzijds werden zijn accounts op sociale media overspoeld door beledigingen van sympathisanten van terreurgroepen in Turkije.

Bron: Sabah

S.V.R.