Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 werden er zo’n 380.000 Syrische baby’s geboren in Turkije. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu. Hij voegt eraan toe dat hij graag zou zien dat “zij het Turks staatsburgerschap zouden toegekend krijgen”.

“In Turkije werden 380.000 Syrische kinderen geboren [sinds 2011]. Ik zou graag zien dat het parlement er kan voor zorgen dat zij bij de geboorte het Turkse staatsburgerschap krijgen,” zei Soylu in het parlement op 16 december.

“Het staatsburgerschap toekennen aan de in Turkije geboren Syrische kinderen is het grootste gebaar van broederschap dat het land kan stellen.”

“In het verleden hebben we aan 36.000 Syrische volwassenen het Turkse staatsburgerschap toegekend. Zij hebben ondertussen 36.000 kinderen, waarvan er 28.000 stemrecht hadden bij de vorige verkiezingen in Turkije. Als je een berekening maakt op basis van het aantal volwassenen zullen ten hoogste 36.000 [Syriërs] stemrecht hebben bij de komende verkiezingen,” aldus de minister.

In Turkije wonen meer dan 3,6 miljoen vluchtelingen uit Syrië, ’s werelds grootste vluchtelingenpopulatie.

De overgrote meerderheid daarvan leeft tussen de Turkse bevolking, maar er zitten nog 144.036 mensen in vluchtelingenkampen. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde op 6 december.

De meerderheid van de Syriërs leeft in 10 van de 81 Turkse provincies: Istanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Bursa İzmir, Kilis en Konya.

In Istanbul woont de grootste groep, namelijk 558.115 mensen, of 3,81 procent van de totale bevolking van die provincie.

Hürriyet

S.V.R.