Foto links: Uitvaart van Ali en Huseyin Torunlar en foto rechts: 32-jarige ondernemer Veysel Ü.

De moordverdachte die vastzit voor het doodschieten van twee broers in de McDonald’s in Zwolle blijkt de 32-jarige ondernemer Veysel Ü. uit Rozendaal te zijn.

Veysel Ü. hoorde in maart van de rechter dat hij nog 150.000 euro moet betalen na een mislukte mondkapjesdeal.

Bij de schietpartij in het familierestaurant kwamen woensdagavond de twee broers Ali (57) en Hüseyin Torunlar  (62) om het leven. Enkele uren na de beschieting meldde de Rozendaler zichzelf bij de politie.

De 32-jarige Ü. leidt een groothandel in import en export van levensmiddelen. Hij is getrouwd en vader van een baby.

Buren in Rozendaal vertellen dat het jonge stel er begin vorig jaar kwam wonen en kennis heeft gemaakt. Ze wilden hun woning verbouwen, maar stuitten daarbij op bezwaren van omwonenden.

De verdachte heeft Marnix van der Werf als advocaat in de arm genomen. Die zegt dat hij niet kan reageren op vragen van de media.

“Ik kan en mag niets zeggen omdat mijn cliënt in beperking zit.” Dat is een streng regime, waarbij een verdachte 23 uur per dag op zijn cel verblijft. Hij mag een uur alleen luchten.

Na het uitbreken van de coronacrisis leek het bedrijf van Ü. brood te zien in de handel in mondkapjes. Via een tussenpersoon werd in de zomer van 2020 een deal gesloten met een Turkse leverancier van de mondmaskers.

Ü.’s bedrijf betaalde 30.000 euro, maar in totaal ging met de deal volgens de leverancier bijna twee ton gemoeid. Er ontstond gedoe en het bedrijf van Ü. claimde maar de helft van de geleverde mondmaskers te hebben besteld. Die zouden ook nog eens twee maanden te laat zijn geleverd en van onvoldoende kwaliteit zijn.

Het bedrijf heeft via een advocaat geprobeerd de mondmaskers te retourneren en de betaalde som terug te krijgen. Daar ging de leverancier niet in mee.

Kinderen

Veel gezinnen met kinderen waren getuige van de schietpartij. Zij vluchtten veelal in paniek naar buiten.

Burgemeester Peter Snijders van Zwolle sprak zijn afschuw uit. ‘Een dergelijke vorm van extreem geweld verwacht je niet. En al helemaal niet op zo’n plek, in een vol restaurant waar gezinnen zitten te eten’.

In Zwolle is zondagmiddag afscheid genomen van de slachtoffers. De uitvaart werd massaal bezocht.

Bron: Nederlandse media