Vrouwelijke voetbalsters gaan met elkaar op de vuist.

De Turkse vrouwenvoetbalcompetitie is getuige geweest van het eerste incident van “geweld in de sport” in de geschiedenis, waarbij speelsters van het Süper Lig team Amedspor de Fenerbahçe voetbalsters aanvielen aan het einde van een wedstrijd in de zuidoostelijke provincie van Diyarbakır.

Fenerbahçe won de wedstrijd op 2 april met 2-1 door een strafschop in de laatste minuut.

Na het tweede doelpunt steeg de spanning tussen de spelers van de twee teams en begonnen de toeschouwers dingen op het veld te gooien.

Plotseling gingen de spelers met elkaar op de vuist in de buurt van de zijlijn, dicht bij de banken van de twee teams.

Veiligheidseenheden moesten tussenbeide komen om het gevecht te beëindigen en de spelers van Fenerbahçe konden onder politiebegeleiding het veld verlaten.

“Het bedroefde ons om dergelijke gebeurtenissen te zien op een veld waar vrouwen spelen,” zei Nihan Su, de hoofdcoach van Fenerbahçe, na de wedstrijd.

Op de vraag hoe het gevecht begon, zei Su: “De spelers van de tegenstander maakten een fysieke mishandeling tegen een van mijn spelers die alleen en weerloos aan de zijlijn stond.”

Onder de dingen die de toeschouwers naar hen gooiden waren “bakstenen en knuppels,” beweerde de coach.

Ali Koç, de voorzitter van Fenerbahçe, zei dat de gebeurtenissen “schandelijk waren voor het Turkse voetbal” in zijn veroordelende verklaring.

Amedspor functionarissen hielden functionarissen van Fenerbahçe verantwoordelijk voor de gebeurtenissen, onderstrepend dat “zij degenen waren die de Amedspor spelers provoceerden”.

De beelden achteraf spraken boekdelen. Een hoofdwonde bij de ene, een serieuze schram over het scheen- of dijbeen bij de andere: het was het treurige resultaat van een grimmig potje voetbal in Turkije.

Alsof dat nog niet dramatisch genoeg was, werden allerhande attributen vanaf de tribunes op het veld én de speelsters gegooid. Daarbij stokken en stenen

Zeggend dat hun vier speelsters gewond waren, onderstreepte de ploeg van Diyarbakır dat zij een officiële klacht tegen Fenerbahçe bij de Turkse Voetbal Federatie (TFF) zouden indienen.

Het vrouwenvoetbal begon in Turkije in 1971 met de persoonlijke inspanningen van Turkse coaches die lokale teams oprichtten in Istanbul, de hoofdstad Ankara, de noordwestelijke provincies Kocaeli en Bursa, de westelijke provincie İzmir en de Zwarte Zee provincie Samsun. De eerste professionele vrouwencompetitie begon in 1993.

De competitie werd tussen 2001 en 2006 stopgezet als gevolg van economische problemen.

Bron: Hürriyet