Uit gegevens bleek maandag dat de jaarlijkse consumenteninflatie in Turkije in maart naar het hoogste punt in 20 jaar is gestegen, namelijk 61,14%.

Het leven voor de Turken is opnieuw flink duurder geworden. De inflatie kwam in maart namelijk uit op ruim 61 procent, het hoogste niveau sinds 2002.

Dat blijkt uit cijfers die het Turkse statistische bureau TÜIK maandag heeft gepubliceerd.

De inflatie werd aangewakkerd door de stijgende energie- en grondstoffenprijzen na het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

De inflatie in Turkije bedroeg in februari nog 54 procent en wordt net als in de rest van de wereld voortgestuwd door de sterke stijging van de energieprijzen, zeker na de Russische inval in Oekraïne.

Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 5,46%, aldus het Turkse bureau voor de statistiek. Op jaarbasis zou de inflatie uitkomen op 61,5%.

De maandelijkse stijging van de consumentenprijsinflatie werd aangewakkerd door de transportprijzen, waaronder de benzineprijzen vallen, en door onderwijsgerelateerde artikelen zoals schoolboeken en schoolgeld, die respectievelijk met 13,29% en 6,55% stegen.

Protesten

Vooral de stijgende energieprijzen hebben de afgelopen maanden tot protesten van het volk geleid.

Op jaarbasis was de groep vervoer de grootste stijger, met een stijging van 99,12%, gevolgd door de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken met 70,33% en de prijzen van meubilair met 69,26%.

Economen verwachten dat de Turkse prijzen voor de rest van het jaar hoog zullen blijven.

De regering heeft gezegd dat de inflatie zal dalen dankzij haar nieuwe economische programma, waarin prioriteit wordt gegeven aan lage rentetarieven om de productie en de export te stimuleren en wordt gestreefd naar een overschot op de lopende rekening.

Regeringsambtenaren hebben gezegd dat de inflatie volgend jaar zal dalen tot onder de 10%.

Bron: Hürriyet