Anti-islambeweging Pegida mag woensdagavond niet demonstreren bij de Al Fourqaan moskee in Eindhoven.

Burgemeester John Jorritsma heeft dat besloten vanwege de vrees voor ongeregeldheden. Pegida krijgt wel toestemming om te demonstreren op het Stadhuisplein.

Vanwege het begin van de islamitische vastenmaand ramadan heeft Pegida demonstraties aangekondigd bij moskeeën op verschillende plaatsen in het land.

Dinsdagavond wilde Pegida als eerste demonstreren bij de Turkse moskee (Muradiye Cami) in Schiedam maar ook dat werd verboden.

In Eindhoven verwacht de politie dat jongeren zich tegen de demonstranten zullen keren. De jongeren zullen volgens de politie niet accepteren dat Pegida weer met een provocerende demonstratie voor de deur van de moskee staat.

Diepe wonden

De burgemeester wijst in zijn besluit op een manifestatie van Pegida drie jaar geleden in Eindhoven die volledig escaleerde. Jongeren keerden zich toen midden in een woonwijk tegen de politie.

“Die gebeurtenissen hebben diepe wonden hebben achtergelaten bij wijkbewoners”, aldus Jorritsma.

Pegida rekende op 25 deelnemers aan de demonstratie in Eindhoven. Of de organisatie genoegen neemt met het besluit van de burgemeester is twijfelachtig.

In Schiedam dreigt Pegida dinsdagavond zonder toestemming op een onaangekondigde plek te gaan demonstreren.

In een rechtszaak die Pegida aanspande omdat er in 2019 geen toestemming werd gegeven voor een protestbarbecue bij de Al Fourqaan moskee kreeg de gemeente twee weken geleden nog gelijk.

Bron: Nederlandse media