In een interview met de Turkse krant Sabah bracht een dertienjarig meisje haar verhaal uit over haar ontvoering door de PKK en de levensomstandigheden in het kamp.

Het meisje, dat om veiligheidsredenen bekend staat onder haar initialen, K.Y., werd gekidnapt in de provincie Hakkari, in het zuidoosten van Turkije, toen ze op weg was naar een nabijgelegen markt. Hier werd ze door gewapende mannen verplicht om in een auto te stappen. Haar belagers vertelden haar dat ze niet bang hoefde te zijn maar bedwelmden haar door middel van een mondprop nadat ze begon te schreeuwen.

Volgens K.Y. werd ze eerst naar een nabijgelegen dorp vervoerd waarna een andere man in de auto stapte voordat ze naar een PKK-kamp in Noord-Irak  werd gebracht. Van hieruit werd ze uiteindelijk vervoerd naar het PKK-hoofdkwartier in het Irakese Qandilgebergte.

Geweld

Hierna vertelde het meisje hoe haar leven eruitzag in de PKK-kampen. De terroristen gaven haar een nieuwe codenaam, Heval Berfin. Ze werd verplicht om bedorven voedsel te eten en hun uniformen te dragen. K.Y. werd meermaals bedreigd door haar bevelhebbers omdat ze dit weigerde: “Ik haat de PKK. Ze verplichtten me om hun uniform te dragen. Ik was zo bang dat ik begon te huilen en hen vertelde dat ik mijn familie miste. Mijn smeekbeden vonden echter geen gehoor.”

Erbarmelijke levensomstandigheden

K.Y. vertelde de reporters dat de rekruten verplicht worden om deel te nemen aan ideologische sessies waar ze worden gebrainwasht door PKK-propaganda. Volgens K.Y. waren de levensomstandigheden in het kamp erbarmelijk: er was een tekort aan voedsel, water en elektriciteit; vaak konden ze zich maandenlang niet douchen door het watertekort in het kamp.

Turkse veiligheidsdiensten

K.Y. benadrukte dat ze verschillende mensen in de kampen zag die Engels spraken. K.Y. vertelde de reporter dat ze op een avond, toen iedereen lag te slapen, haar kans zag om te vluchten. Het meisje zei ook dat ze na haar vlucht goed werd behandeld door de Turkse veiligheidsdiensten, en ze riep andere PKK-rekruten op om zich over te geven.

Ontvoeringen schering en inslag

Volgens een recentelijk gepubliceerd rapport van Human Rights Watch (HRW) rekruteert de PKK kinderen en maakt de organisatie zich ook schuldig aan het gebruik van intimidatie en geweld tegen deze jongeren. De NGO documenteerde 29 gevallen in Noord-Irak waarbij Koerdische en Yezidi kinderen ontvoerd werden. Vaak worden de kinderen met intimidatie bedreigd en mishandeld als ze de organisatie willen verlaten.

LEES OOK: Human Rights Watch: PKK rekruteert en misbruikt kindsoldaten

De PKK wordt zowel door de Europese Unie, de V.S. en Turkije als een terroristische organisatie beschouwd. Sinds het einde van het staakt-het-vuren heeft de terroristische beweging al 793 leden van de veiligheidsdiensten en 314 burgers vermoord; verder raakten meer dan 4000 leden van de veiligheidsdiensten en 2000 burgers gewond bij verschillende aanslagen. Meer dan 5500 wapens, 650.000 stuks munitie, 142 ton explosief materiaal en 15.000 bommen werden in beslag genomen.

Sabah