Amineh Kakabaveh

Een in Iran geboren Zweeds parlementslid heeft gewaarschuwd geen compromissen met Turkije te sluiten.

Amineh Kakabaveh die de beslissende stem in het Zweedse parlement zal hebben, vertelde de Financial Times dat het land zijn “waardigheid en waarden” zou opgeven als het zou toegeven aan de eisen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan.

Een onafhankelijk lid van de Riksdag, de nationale wetgevende macht van Zweden, Kakabaveh, zou dinsdag in een parlementaire motie van wantrouwen kunnen beslissen over het lot van de regering van het land, zo meldde de Financial Times.

Turkije heeft als NAVO-lid het recht om zijn veto uit te spreken over het lidmaatschap van het Scandinavische land van de militaire alliantie.

“De hele zaak is slecht voor de reputatie van Zweden. Ze hebben een tiran, een despoot, een islamitisch regime laten beslissen welke politici in de regering zitten. Ik ben al 29 jaar in Zweden, en ik ben nog nooit zo bang geweest,” zei Kakabaveh in het interview.

De populistische Zweden Democraten, gesteund door de gehele rechtse oppositie, hebben een motie van wantrouwen ingediend tegen de centrum-linkse minister van Justitie Morgan Johansson na jaren van schietpartijen door bendes in de binnensteden en granaat- en bomaanslagen.

“Mijn gevoel zegt dat ze hun eigen minister zullen opofferen voor Erdoğan”, zei Kakabaveh.

Lid van NAVO

Turkije is sinds 1952 lid van de NAVO, maar heeft Zweden en Finland het verbod opgelegd om lid te worden van de alliantie omdat zij onderdak bieden aan personen die banden hebben met de PKK.

De Verenigde Staten en de EU bestempelen de PKK als een terroristische organisatie.

Hij voegde eraan toe: “Als dit niet wordt opgelost, lijkt het erop dat het de NAVO-besprekingen met Turkije behoorlijk zou kunnen bemoeilijken.”

In ruil voor de toetreding van Zweden tot de NAVO, heeft Ankara geëist dat het land actie onderneemt tegen terroristen uit Zweden uitlevert en een wapenembargo opheft.

De Zweedse autoriteiten zeiden dat er nooit een wapenembargo is geweest en dat het de PKK al lang verboden heeft.

“Niet ik ben het probleem, maar Erdoğan. De regering wil een compromis sluiten. Het is verschrikkelijk. Ik ben doodsbang. Ik vrees voor de toekomst,” zei Kakabaveh.

Bron: Nederlandse media