Foto: Minister van Financiën Nureddin Nebati

Inflatiebestrijding wordt de komende tijd de topprioriteit van de regering, aldus minister van Financiën Nureddin Nebati.

De regering heeft een reeks maatregelen aangekondigd en voert deze ook uit, zoals belastingverlagingen, subsidies voor energieverbruik, financiële steun voor de landbouwsector en het vergemakkelijken van de toegang tot financiering als onderdeel van de inspanningen om de inflatie te bestrijden, zei Nebati.

De minister benadrukte dat het systeem van deposito’s met bescherming tegen vreemde valuta heeft bijgedragen tot de stabilisering van de wisselkoersen.

“De voortzetting van deze relatieve stabilisatie [van de wisselkoersen] en het omgekeerde dollariseringsproces zullen een cruciale rol spelen bij het terugdringen van de inflatie”.

De consumentenprijzen zijn in mei met 2,98 procent gestegen ten opzichte van april, meldde het Turkse bureau voor de statistiek (TÜİK) op 5 juni.

De inflatie van de consumentenprijzen op jaarbasis steeg daardoor van 69,97 in april tot 73,5 procent in mei, het hoogste niveau in meer dan twee decennia.

Het tempo van de stijging van de inflatie is vertraagd, zei Nebati op 3 juni in een commentaar op de laatste cijfers, verwijzend naar de maandelijkse percentages.

De consumentenprijzen stegen in april met 7,25 vergeleken met maart.

In zijn presentatie op het AKP-evenement zei Nebati ook dat de Turkse economie zich onderscheidt door een sterke en evenwichtige groei, een sterke banengroei en een recordexport in een tijd waarin de liquiditeit en de vraag wereldwijd verzwakken.

“Voorlopende indicatoren wijzen erop dat de gunstige vooruitzichten in de Turkse economie in het tweede kwartaal aanhouden,” zei hij.

De Turkse economie groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 7,3 procent ten opzichte van een jaar geleden en nam op kwartaalbasis met 1,2 procent toe.

Bron: Hürriyet