De beste zwarte vijgen ter wereld die in de Turkse provincie Bursa worden geteeld hebben een geografisch indicatie-certificaat ontvangen. Het nieuws werd maandag bekendgemaakt door het provinciebestuur.

Naar aanleiding van deze aankondiging verklaarde Alinur Aktaş, burgemeester van de Bursa, dat het zeer belangrijk is om de rijkdommen van de stad te beschermen door middel van geografische registraties.

“We hebben zeer belangrijke landbouwproducten. We moeten de kwaliteit van onze producten blijven verbeteren. Dit betekent: samenwerken met de boeren, producten blijven promoten en wereldmarkten veroveren,” zei Aktaş.

De zwarte vijg die onder het merk “BlackBursa” een plaats heeft verworven op internationale markten, wordt wereldwijd geconsumeerd, met name in Europa, het Verre Oosten en Rusland. De export liep in 2018 op tot 35 miljoen euro. Er werd meer dan 17.000 ton verscheept naar 42 landen. Duitsland is met 6.000 ton de grootste afnemer gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland.

Deze populaire vijgen staan bekend om hun extreem zoete smaak. Ze zijn blauwpaars aan de buitenkant en roze aan de binnenkant.

Sabah

O.A.