Tijdens de nacht van de gefaalde coup in juli 2016, waren er meer dan 8.000 militairen actief bij FETÖ, de organisatie achter de gefaalde staatsgreep. Dit werd bevestigd door bronnen binnen het gerechtelijke apparaat, die het verloop van de FETÖ coup uit de doeken legde, die gericht was tegen de democratisch verkozen overheid.

In de aanklacht van het 17e Hof van Ernstige Misdrijven te Ankara van 8 maart 2017, kan men ook lezen dat op de bewuste nacht, 35 vliegtuigen, 37 helikopters, 246 gepantserde voertuigen en 4.000 oorlogswapens ingezet werden om de constitutionele democratie van de Republiek Turkije omver te werpen onder de orders van FETÖ.

Centrale figuur achter de schermen

Aanklagers hebben ondertussen de tenlasteleggingen ingediend tegen 221 verdachten, met inbegrip van Fethullah Gülen die de centrale figuur is achter de schermen, om in samenspanning de regering omver te werpen. Deze samenspanning heeft het leven gekost van 249 mensen en 2.200 geraakten.

Burgers nemen tank over nabij de Fatih Sultan Mehmet brug tijdens gevechten met militaire strijdkrachten op 16 juli

Prominente figuren

Onder de verdachten zijn de leden van de zogenaamde “Vrede aan Huis Raad” die opgericht werd door de coup plotters om de regering te vervangen. Één Generaal, 3 Luitenant-generaals, 4 Generaal-majoors, 16 Brigadegeneraals en 3 Admiraals zijn ook ingeschreven op de verdachtenlijst. Ook zijn er 12 verdachten die burgers zijn.

Rechts: Ali Yazıcı

Onder de verdachten zijn er prominente figuren, Ali Yazıcı (de voormalige militaire adviseur van Recep Tayyip Erdoğan), Levent Türkkan (hoofd van de medewerkers van de kabinetten), Muhammet Uslu (een voormalige hooggeplaatste ambtenaar op het kabinet van de premier) en een voormalige hulpmedewerker van Generaal Hulusi Akar.

Onder leiding van Gülen, wordt FETÖ ervan beschuldigd de gefaalde coup te hebben opgezet door middel van leden te laten infiltreren in de hoogste posities van staatsapparaat, waaronder het leger, de politie en het gerechtelijk apparaat.

Levent Türkkan

Sabah