Oekraïens president Volodymyr Zelensky

De Turkse politicus Devlet Bahçeli, de leider van de Nationalistische Beweging Partij (MHP), heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bekritiseerd.

“Het zou beter zijn als Zelensky vertrouwen had in de Turkse natie, niet in Griekenland,” zei Bahçeli, commentaar gevend op uitspraken die Zelensky heeft gedaan.

“Zelensky zou een zeer respectvolle toon moeten aanslaan tegenover de Turkse natie, de Turkse staat en de regering van de Republiek Turkije, wanneer hij de houding van andere landen in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland beschouwt,” zei Bahçeli.

De Turkse regering heeft plannen gemaakt voor ongeveer 300 miljoen dollar aan leningen voor Turkse toeristische bedrijven die zaken doen met Rusland en voor meer vluchten van en naar Moskou en andere Russische steden om meer inkomsten te genereren voor haar toeristische industrie. Rusland levert traditioneel de meeste bezoekers aan het land.

Bahçeli zei dat Zelensky het Westen toestond hem te provoceren om zich tegen Turkije uit te spreken. Sommige landen willen de oorlog permanent maken, zei Bahçeli.

“Turkije is het enige land dat probeert de Oekraïense oorlog op te lossen met zijn Istanbul vredesproject,” zei Bahçeli.

Uitspraken Zelensky

“Ik moet eerlijk tegen je zijn. We hebben bijvoorbeeld de steun van Turkije en Griekenland. Maar we hebben problemen met zowel Turkije als Griekenland. Zo is het leven, en elk land heeft zijn eigen belangen… Het Russische toerisme brengt Griekenland al jaren veel geld in het laatje. Wij denken dat zij [Russen] geld verdienen aan bloed en het geld vervolgens meenemen. Dezelfde situatie is in Turkije, Turkije treedt op als bemiddelaar en steunt Oekraïne met belangrijke stappen. Aan de andere kant zien we dat Turkije verschillende toeristische routes voorbereidt speciaal voor Russen,” vertelde Zelensky in een interview aan de Griekse krant EPT News, meldt een correspondent van Ukrinform.

Volgens hem moeten deze zaken aan de orde worden gesteld om vriendschappelijke betrekkingen te onderhouden. De president merkte op dat een dergelijk beleid niet kan worden gevoerd omdat het een dubbele moraal impliceert.

“Dit is niet helemaal eerlijk, en daarom vestig ik de aandacht van Turkije op dergelijke processen. Er moet een keuze worden gemaakt,” voegde Zelensky eraan toe.

Ontmoeting

Zoals gemeld, staat een telefoongesprek tussen Erdoğan en Poetin gepland voor deze week. Verwacht wordt dat zij de mogelijke organisatie van een ontmoeting op het niveau van de Oekraïense en Russische presidenten in Istanbul of Ankara zullen bespreken.

NAVO-lid Turkije, dat nauwe betrekkingen onderhoudt met Rusland, heeft getracht neutraal te blijven in het conflict en op te treden als bemiddelaar.

Turkije heeft Moskou opgeroepen de territoriale integriteit van Oekraïne te respecteren, maar heeft geweigerd sancties op te leggen aan Rusland of aan zakenlieden die dicht bij president Vladimir Poetin staan, omdat zowel Rusland als Oekraïne erop vertrouwen dat Turkije als een eerlijke bemiddelar voor een oplossing optreedt.

Turkije heeft sinds de Russische inval eind februari twee ontmoetingen tussen Russische en Oekraïense functionarissen georganiseerd, de laatste was een ronde van vredesbesprekingen tussen onderhandelaars in Istanbul op 29 maart.

Bron: Turkse media