Ammar al-Hakim, de leider van de Shiitische Nationale Wijsheids Beweging

De sjiitische geestelijke en leider van het Iraakse politieke blok van de Nationale Wijsheidsbeweging, Ammar al-Hakim, heeft dinsdag opnieuw zijn veroordeling uitgesproken over de Turkse militaire operatie tegen PKK.

“We willen de sfeer met buurland Turkije niet verstoren… Tegelijkertijd willen we niet dat de Iraakse soevereiniteit wordt aangevallen op een manier die de Iraakse waardigheid schaadt en het Iraakse volk provoceert,” zei de geestelijke.

Eerder in april markeerde Turkije het begin van een nieuwe militaire operatie, Klauw-Slot (Pençe-Kilit) genoemd, die tot doel heeft de schuilplaatsen en munitie van de PKK aan de grens van Turkije met de provincie Duhok in de regio aan te pakken.

De Iraakse regering en ambtenaren hebben de Turkse inval veroordeeld, maar Ankara zet zijn militaire operatie voort.

Hakim noemde de invasie eerder “onaanvaardbaar”.

Zeven maanden na de Iraakse verkiezingen van oktober is geen van de politieke partijen erin geslaagd een nieuwe regering te vormen.

Het Iraakse parlement zou in maart een nieuwe president kiezen, maar slaagde daar tot drie keer toe niet in, waarbij de laatste zitting voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.

PKK-terroristen

De Turkse strijdkrachten (TSK) voeren regelmatig grensoverschrijdende operaties uit in Noord-Irak, een regio waar PKK-terroristen schuilplaatsen en bases hebben van waaruit zij aanvallen op Turkije kunnen uitvoeren.

De Iraakse KRG heeft de aanwezigheid van de PKK in Sinjar eerder onaanvaardbaar genoemd en er bij de terroristen op aangedrongen het gebied te verlaten.

Turkije benadrukt al lang dat het terreurdreigingen tegen zijn nationale veiligheid niet zal tolereren en heeft de Iraakse functionarissen opgeroepen de nodige stappen te ondernemen om de terreurgroep uit te schakelen.

Ankara heeft er eerder op gewezen dat, indien de verwachte stappen niet worden ondernomen, het niet zal aarzelen om terreurdreigingen, met name in Sinjar, aan te pakken.

Bron: Turkse media