Foto: YPG-militanten (Eenheden ter Bescherming van het Volk) nemen deel aan militaire parade om overwinning op Daesh te vieren in Qamishli, Syrië, op 28 maart 2019. Overal zijn posters te zien van de gevangengenomen terroristenleider Abdullah Öcalan.

Het moest een parade worden in Noord-Syrië om de overwinning te vieren op terreurgroep Daesh. Maar het groeide uit tot een propagandamanifestatie voor een andere terreurgroep, die ingezet werd in de door de VS geleide coalitie in het door oorlog verscheurde land.

Duizenden terroristen van de Eenheden ter Bescherming van het Volk kwamen donderdag samen in de stad Qamishli aan de grens met Turkije. Ze vierden de definitieve overwinning op Daesh, in het oostelijke dorp Baghouz. De YPG is de gewapende terreurvleugel van de Democratische Eenheidspartij (PYD), de Syrische tak van de PKK.

De gebruikelijke symbolen van de PKK waren weer van de partij, naast vlaggen met de beeltenis van hun leider Abdullah Öcalan, die in de cel zit. De PKK wordt beschouwd als een terroristische groepering door de VS en de EU.

De PKK voert al sinds het begin van de jaren 80 een bloedige, terroristische strijd tegen de Turkse staat. Daarbij zijn al meer dan 40.000 slachtoffers gevallen.

De YPG is de belangrijkste actor binnen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die steun krijgen van Amerika. De SDF hebben Daesh verdreven uit Noordoost-Syrië en bijna het hele gebied op de rechteroever van de Eufraat heroverd, ook Raqqa. Raqqa was ooit de hoofdstad van Daesh en is nu volledig geruïneerd.

Sinds 2016 rukken de SDF zuidwaarts op, richting de Eufraat en de olievelden in het oosten van Syrië. Het Assadregime rukt op naar het oosten.

Buurland Turkije kreeg regelmatig te maken met bom- en zelfmoordaanslagen van Daesh-terroristen. Turkije lanceerde in augustus 2016 operatie ‘Bescherming Eufraat’, waarbij de steden Jarablus, al-Rai, Dabiq en al-Bab gezuiverd werden van Daesh-strijders.

Ankara heeft zich lang verzet tegen het inzetten van de YPG in de strijd tegen Daesh. Het beschouwt de aanwezigheid van YPG aan de zuidgrens als een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid. In januari 2018 bevrijdde het Turkse leger het district Afrin met operatie-Olijftak.

Sabah

S.V.R.