Na een vlucht naar New York voor een internationale robotica wedstrijd, keert een studententeam van een religieuze middelbare school, vol lof terug naar Turkije.

De studenten van de wetenschapsgerichte en religieuze Imam Hatip school, namen deel aan de eerste Robotics Competition die tussen 24 en 27 maart doorging in New York City.

“Onze inspanningen op vlak van wetenschap en technologie beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen,” zei Faik Tanrikulu, hoofd buitenlandse zaken van de ONDER Foundation voor Imam Hatip studenten. Tanrikulu voegde toe dat het team genaamd “Techtolia” het enige Turkse team is dat aan de wedstrijd deelneemt en dat ze het land op de “beste manier zal vertegenwoordigen”.

“De ONDER Foundation geeft hoge prioriteit aan wetenschap en technologie aangezien wij een wetenschappelijke erfenis hebben die door Al Jazari en Mariam al-Asturlabi werd gebouwd,” haalde Tanrikulu aan.

Hij beschreef de afgelopen verwezenlijkingen van de stichting waarmee meerdere prijzen werden binnengehaald. Onder meer voor teamwork en presentatie.

Vreemde talen en wetenschaps-intensieve scholen

Tanrikulu legde uit dat Imam Hatip-scholen academisch succesvolle studenten toelaten die geïnteresseerd zijn in wetenschap en vreemde talen.

Hij merkte op dat studenten één jaar lang taalcursussen volgen en ervoor zorgen dat ze minstens één vreemde taal (Russisch, Spaans, Duits, Arabisch of Engels) beheersen naast hun moedertaal.

Imam Hatip-scholen in het buitenland

Imam Hatip-scholen zijn ook in het buitenland gevestigd om onderwijs te bieden aan de kinderen van Turkse expats.

“Van Albanië tot Tanzania zijn er 54 Imam Hatip-scholen. Zowel in islamitische landen als in landen waar gewoon moslims wonen. Deze scholen maken allemaal gebruik maken van het Imam-Hatip model,” legde Tanrikulu uit. Hij voegde toe dat hun educatieve programma’s en onderwijsmaterialen worden geleverd door de Turkse staat.

Anadolu

O.A.