Foto: Rıza Altun

Rıza Altun, een hooggeplaatst PKK-terrorist die nauwe banden onderhoudt met PKK-leider Cemil Bayık, is ernstig gewond geraakt bij een Turkse militaire operatie in het Irakese Qandil-gebergte. Drie PKK-terroristen werden hierbij gedood. De Turkse Strijdkrachten (TSK) maakten het nieuws woensdag bekend.

Foto: Rıza Altun en PKK-leider Abdullah Öcalan

PKK’s zogenaamde “Hoofd van Buitenlandse Zaken”, Mikail Özdemir, werd samen met zijn woordvoerder, Emrullah Dursun, en Qandil-baas, Ali Aktaş, gedood door Turkse luchtaanvallen op donderdag 12 maart. Een Saoedische krant verwees in 2017 naar Altun als “minister van Buitenlandse Zaken”.

Deze operatie heeft een bijzondere betekenis vanwege een aantal kritische punten. In de eerste instantie heeft ze een zware klap toegebracht aan de internationale en regionale netwerken van de PKK. Ook werd duidelijk gemaakt dat de PKK geen plaats heeft om zich te verstoppen, zelfs niet in de diepere delen van het Qandil-gebergte.

De operatie is een prominent voorbeeld van de Turkse inspanningen op het gebied van terrorismebestrijding en het vermogen van Turkije om veiligheidsrisico’s te bestrijden buiten zijn grenzen. In feite heeft Turkije de afgelopen jaren zijn volledige capaciteit kunnen benutten om terroristische groeperingen te elimineren, wat ook heeft bijgedragen aan de uitschakeling van andere terroristische organisaties, zoals de Gülenistische terreurgroepering FETÖ.

Deze operatie was het resultaat van een maximale coördinatie tussen de Turkse inlichtingendiensten (MİT) en de Turkse Strijdkrachten (TSK). Dit in het besluitvormingsproces en op operationeel niveau.

De Turken hopen met deze zware inspanningen dat de PKK zich diep zal terugtrekken in het Qandil-gebergte.

Sabah

O.A.